Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Botrány az MMA közgyűlésén

Botrány az MMA közgyűlésén

Tiltakozók zavarták meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szombati közgyűlését, ahol többen egy transzparenst próbáltak kifeszíteni 'Az MMA kirekesztő, a művészet szabad' felirattal. Fekete György alapítványi elnök aljas politikai húzásról beszélt.

Fekete György, az MMA elnöke megnyitóbeszédének kezdetekor a 'NeMMA csoport' tagjai 'Lépjetek ki! A művészet szabad!' felkiáltást skandálva próbálták távozásra bírni az akadémia tagjait, és kifeszíteni a transzparenst, de a biztonsági őrök kivezették őket.

A csoport tagjai az MTI-nek elmondták: azért tiltakoznak, mert szerintük az MMA központosított és egyoldalú kultúrpolitikát folytat, tagjai sorába kizárólag ideológiai alapon lehet bekerülni. Az MMA elnöke az eseményekre reagálva kijelentette: 'egy aljas politika van' a megmozdulás mögött, kikérte magának, hogy 'valaki a művészet szabadságát az MMA-tól kérje számon'.
Fekete György azt is hangsúlyozta, hogy az alapítvány 'soha nem vetette ki a hálóját Műcsarnokra. Szerinte azért lett ügy ebből, mert másfél éves 'keserves küzdelmet' folytatott, hogy párbeszéd alakuljon ki közte és az intézményt vezető Gulyás Gábor között, aki ezt érzése szerint folyamatosan megtagadta, és 'ellenvéleményeket mondott'.

Gulyás másképpen látja az említett polémiát. Mint az Indexnek adott korábbi interjújában kiemelte, ő és az MMA elnöke teljesen másképp gondolkodnak a művészetről, nemzeti kultúráról és az intézményi munkáról – Fekete Györgynek szerinte „komoly aggályai vannak a kurátori rendszerrel kapcsolatban, természetesnek tartja, hogy ha szerinte nem az ő ízlése szerint dolgozik egy-egy kurátor, akkor beleszóljon a munkájába.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.