Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csillagvizsgáló épül a Zselicben

Csillagvizsgáló épül a Zselicben

Csillagvizsgálót építenek a Zselicben, melyben lehetőség lesz a csillagos égbolt távcsöves megfigyelésére, környezet-, illetve természetvédelmi előadások, konferenciák tartására, filmek vetítésére, valamint az erdőgazdaság munkájának megismertetésére. A zselici erdő azon kevés helyek egyike Európában, amelyek még mentesek a fényszennyeződéstől.

Csillagvizsgálót épít a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. a Zselicben. Az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 670 millió forint uniós támogatásból megvalósuló Zselici Csillagpark alapkövét csütörtökön tették el a somogyi erdőgazdaság kardosfai ökoturisztikai konferenciaközpontja közelében.

A komplexum a Zselici Tájvédelmi Körzetben épül meg, amely 2009-ben - a skóciai Galloway Forest Parkkal együtt - Európában elsőként nyerte el a fényszennyezésmentes területeknek odaítélt nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A turisztikai mellett kutatási célokat is szolgáló 600 négyzetméter alapterületű csillagvizsgáló terveit egy építészházaspár, Erdélyi Róbert és Erdélyi-Gáspár Judit készítette.

A 2014 novemberére elkészülő létesítményben lehetőség lesz a csillagos égbolt távcsöves megfigyelésére, környezet-, illetve természetvédelmi előadások, konferenciák tartására, filmek vetítésére, valamint az erdőgazdaság munkájának megismertetésére.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a projektnyitó rendezvény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Somogy egyik legjelentősebb erőforrása az erdő, amely gazdaságilag és turisztikai szempontból is fontos, hiszen az erdőket kezelő Sefag Zrt. 2200 embernek ad munkát, a zselici erdő pedig azon kevés helyek egyike Európában, amelyek még mentesek a fényszennyeződéstől. A kormány kiemelten támogatja a Csillagpark megvalósítását - mondta a megyegyűlés elnöke, hozzátéve: ez turisztikai vonzerőt, egyúttal jövedelmet, megélhetést biztosít az itt élőknek.

Jung László, az erdőgazdaságok fölött a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank agrár- és turisztikai befektetési főigazgatóság ügyvezető igazgatója elmondta: 2010 óta számos intézkedés és fejlesztés révén 'megnyitották' az erdőket, nagyon sok objektumot fejlesztenek - az idén például 1,7 milliárd forintból 28-at -, amelyek turisztikai célokat szolgálnak. Az erdészetek 2014-ben csaknem 600-at programot szerveznek.

Kolláth Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos tanácsadója, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedekben a települések és az ember által telepített mesterséges fényforrások számának növekedésével rohamosan csökkent azon területek nagysága, ahonnan a csillagos égbolt zavaró fényektől mentesen megfigyelhető. E kevés helyek egyike a Zselici Tájvédelmi Körzet, amely ezért is nyerte el a Csillagoségbolt-park címet.

Merczel István, a Sefag Zrt. osztályvezetője közölte: a csillagvizsgálóhoz vezető út építését már most elkezdik, a csillagvizsgáló kivitelezésére kiírták a közbeszerzési pályázatot és a tervek szerint februárban elkezdődhet az építkezés. Reményeik szerint még a kitűzött határidő előtt, jövő augusztusban, vagy szeptemberben átadhatják a létesítményt.

Erdélyi-Gáspár Judit építész elmondta, hogy a multifunkcionális csillagvizsgáló része lesz egy planetárium, két foglalkoztatóterem, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, egy 25 méter magas kilátó, az oda vezető út mentén pedig öt interaktív információs pontot helyeznek el. Az előcsarnokban állandó és időszaki kiállítások kapnak helyet. A létesítmény tervezésekor kiemelten figyeltek arra, hogy környezettudatos megoldásokat alkalmazzanak, így például a vizet fúrt kútból nyerik, a WC-k öblítéséhez esővizet, a fűtéshez geotermikus energiát használnak - közölte a tervező.

A látogatóknak szakemberek részvételével éjszakai túrákat, családi és iskolai programokat, az erdővel, csillagászattal kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat szerveznek - mondta el Berényi Andrea, a Zselici Csillagpark létesítményvezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során