Városlista
2024. március 5, kedd - Adorján

Hírek

2023. Október 16. 09:27, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Csökkent a kormánypárt és a fő ellenzéki erő eredménye is a late poll szerint

Csökkent a kormánypárt és a fő ellenzéki erő eredménye is a late poll szerint

Egyelőre részeredmények sincsenek a lengyel választásokról.

A vasárnapi lengyel parlamenti választásokon az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 36,6 százalékát kapta a hétfő reggel közzétett pontosított előzetes eredmény, az úgynevezett late poll szerint, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) eredménye is gyengült: az ellenzéki szövetség a voksok 31 százalékát kapta.

A vasárnap esti urnazárás után közzétett, a választóhelyiségekből kilépő szavazók megkérdezésével készült exit poll eredményei szerint a PiS 36,8, a KO pedig 31,6 százalékot szerzett.

A late poll, vagyis a választási részeredményekkel pontosított exit poll eredményei szerint a harmadik helyen a szavazatok 13,5 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végzett.

A bejutási küszöböt átlépte még az Új Baloldal (Nowa Lewica) a voksok 8,6, valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) a szavazatok 6,4 százalékával.

A felmérést végző Ipsos közvélemény-kutató egyszázalékos statisztikai hibát feltételez.

A late poll eredmények alapján a PiS 198, a KO 161, a Harmadik Út 57, az Új Baloldal 30, a Konföderáció pedig 14 mandátumot kaphat a 460 fős alsóházban.

A végső mandátummegoszlás, a hivatalos végleges választási eredmények alapján, előreláthatólag kedden válik ismertté.

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten megerősítette: az eddigi lengyel parlamenti választási szokásjognak megfelelően, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 04. 08:30, hétfő | Külföld

Izraeli-palesztin - Azonnali, átmeneti tűzszünetet követelt az amerikai alelnök

Azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben hathetes időtartamra Kamala Harris, amerikai alelnök vasárnap Alabama államban egy történelmi megemlékezésen.

2024. Március 03. 08:57, vasárnap | Külföld

Donald Trump győzött a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken is

Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat