Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Döntött a Kúria: nem jogosultak vasárnapi pótlékra a plázák üzleteinek dolgozói

Döntött a Kúria: nem jogosultak vasárnapi pótlékra a plázák üzleteinek dolgozói

Precedensértékű döntést hozott a Kúria a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében: az ítélet, amely iránymutatást ad a munkaügyi ellenőrzésekhez, tisztázza a hétvégén is üzemelő bevásárlóközpontok kereskedőinek helyzetét - számol be róla a Magyar Nemzet. Ennek megfelelően a a megváltozott vásárlási szokások miatt a fővárosi bevásárlóközpontban található ruházati üzletet rendeltetésénél fogva vasárnap is működő munkáltatónak minősítette, így a plázák boltjaiban dolgozóknak már nem feltétlenül jár 50 százaléknyi bérpótlék a vasárnapi munka után.

A munkajog.hu online tanácsadó portál azt írja, hogy a korábbi bírói gyakorlattal szakítva a Kúria most úgy határozott egy még 2010-ben munkaügy eljárás alá vont kereskedő ügyében, hogy a fővárosi plázában található ruházati üzlet az elmúlt évek során átalakult vásárlási szokások miatt rendeltetése folytán vasárnap is működő vállalkozásnak minősül.

Kártyás Gábor, a portál szakjogásza szerint ez azért érdekes, mert az üzletházakban lévő valamennyi kereskedő immár abba a körbe tartozhat, amelyet a munka törvénykönyve külön is meghatároz, vagyis a rendeltetésük folytán vasárnap is működő munkáltatók. A jogszabály szerint ilyen például, ha a tevékenység igénybevételére a vasárnaphoz közvetlenül kapcsolódó, társadalmi szokásból eredő igény van. Ilyenek többek között a vendéglátóhelyek, a benzinkutak, egyes élelmiszerboltok.

A szóban forgó ügy kezdete 2010-re nyúlik vissza. Egy munkaügyi ellenőrzés során a munkáltatót azért bírságolta meg a munkaügyi hatóság, mert több munkavállalója vonatkozásában rendszeresen megsértette a vasárnapi munkavégzés szabályait. A munkáltató arra hivatkozott, hogy üzlete egy közismert budapesti bevásárlóközpontban található ruházati bolt, ezért rendeltetése folytán vasárnap is működőnek minősül, így vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzést jogszerűen rendelhetett el. Ezt azonban a munkaügyi hatóság vitatta.

A rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltató, illetve munkakör fogalmát a perbeli időben hatályos és a mai munka törvénykönyve lényegében egyezően határozza meg. Eszerint a munkáltató vagy a munkakör akkor minősül a vasárnapon is rendeltetése folytán működőnek, ha a tevékenység igénybevételére a vasárnaphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján, vagy baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében kerül sor. Esetünkben nyilvánvalóan az első lehetőség jöhet szóba.

Az ügyben eljárt munkaügyi bíróság jogi álláspontja szerint a munkáltató e definíció alapján rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónak minősült. Ítélete indokolásában kifejtette, hogy az elmúlt évek során jelentős társadalmi igény alakult ki a bevásárlóközpontokban a vasárnapi vásárláshoz. Nem találta elfogadhatónak a munkaügyi hatóság álláspontját, miszerint a ruházati üzlet profilja miatt a vasárnapi nyitva tartására nincs nélkülözhetetlen igény, szemben például egy élelmiszerüzlettel, vagy egy kávézóval. Hivatkozott arra is, hogy a munkáltató által készített forgalmi kimutatás szerint a munkáltató a legerősebb forgalmat épp a vasárnapi napokon realizálja.

A munkaügyi hatóság felülvizsgálati kérelemmel élt a jogerős ítélettel szemben. Érvelését arra alapozta, hogy a munkáltató nem olyan jellegű tevékenységet folytat, amely a vasárnaphoz, mint heti pihenőnaphoz kötődik, hanem az üzlethelyiség elhelyezkedéséből eredően a pláza nyitva tartási rendje az, amely a vasárnapi nyitva tartást biztosítja. Mint kiemelte, a tevékenység során nyújtott szolgáltatás vasárnapon történő rendszeres igénybevételének közvetlenül a vasárnaphoz, a vasárnap hagyományos értékeihez kell kapcsolódnia. A munkáltató tevékenysége ruházati termékek forgalmazása, amely nem a vasárnaphoz kapcsolódik közvetlenül, nem minősül társadalmilag bevett szokásnak, nem az indokoltsága miatt valósul meg a vasárnapi munkavégzés, hanem csupán – az üzletközpont házirendjéhez alkalmazkodva – a munkáltató által meghatározott nyitva tartási rend miatt. Önmagában az a körülmény pedig, hogy az emberek vasárnap is szoktak vásárolni, még nem minősíti az üzletet rendeltetése folytán vasárnap is működővé.

Ez az érvelés megfelel a Legfelsőbb Bíróság egy éppen 10 évvel ezelőtti ítéletének, amely évekig meghatározta a vonatkozó bírói gyakorlatot (BH2003. 36). A konkrét esetben a kiskereskedelmi áruházakat működtető munkáltatót a munkaszüneti napi munkavégzés szabályainak megsértése miatt bírságolta meg a munkaügyi hatóság, nem fogadva el azt a védekezést, hogy e napon rendeltetésénél fogva működő munkáltatóról van szó. A Legfelsőbb Bíróság osztotta ezt az álláspontot, kiemelve, hogy „a tevékenység rendeltetését nem lehet annak alapján meghatározni és minősíteni, hogy nyitva tartás esetén a vásárlók – akár nagy számban is – felkeresik az áruházat, mert ez a nyitva tartás következménye, nem pedig indokoltságának oka.”

Ehhez képest érdekes, hogy a jelen ügyben született ítélet szakított ezzel az állásponttal. A Kúria szerint ugyanis azt kellett értékelni, hogy a munkáltató üzlete fővárosi bevásárlóközpontban található, és nem annak volt elsődlegesen jelentősége, hogy az üzlet ruházati profilú. A bíróság szerint helytállóan érvelt a munkáltató azzal, hogy az elmúlt évek során a vásárlási szokások lényegesen átalakultak és a társadalmi igények jelentősen megváltoztak. Így a Kúria a fővárosi bevásárlóközpontban található ruházati üzletet rendeltetésénél fogva vasárnap is működő munkáltatónak minősítette (BH2013. 225).

Hozzá kell tenni, hogy az új munka törvénykönyve egyébként is lehetőséget ad minden, a kereskedelmi ágazatban működő munkáltatónak a vasárnapi rendes munkaidő elrendelésére. Fontos azonban, hogy míg ha kizárólag ezen a jogcímen tud vasárnapra rendes munkaidőt beosztani a munkáltató, úgy 50 százalék vasárnapi pótlékot is meg kell fizetnie, addig a rendeltetésüknél fogva e napon is működő munkáltatók erre nem kötelesek. Az elemzett ítélet tehát azért rossz hír a bevásárlóközpontok alkalmazottainak, mert a Kúria értelmezése nyomán nem jogosultak vasárnapi pótlékra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során