Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. December 11. 11:01, szerda | Életmód
Forrás: liked.hu

Egy pszichológus elmagyarázza, miért jobb abbahagyni a gyerekeink szájon csókolását

Egy pszichológus elmagyarázza, miért jobb abbahagyni a gyerekeink szájon csókolását

Nemrégiben Victoria Beckham feltöltött egy képet, amint szájon csókolja lányát, és boldog születésnapot kíván a kis Brooklyn-nak.

Ez heves vitát váltott ki a követők között, hogy elfogadható-e vagy sem. Az orvosok szerint egy gyermekeknek fontos, hogy szeretetben és biztonságban érezzék magukat a családi környezetben, de a szájon csókolás nem a legjobb ötlet a szülői szeretet kifejezésére.

Mi a véleménye erről a profi gyermekpszichológusoknak.

Ez megváltoztatja a gyermek személyes határokkal kapcsolatos értelmezését.

Az ajkak és a száj környéke a gyermekek testének személyes határai – magyarázza Charlotte Reznick pszichológus. Amikor szájon csókoljuk a gyermekünket, egyúttal nemcsak beférkőzünk ebbe a személyes térbe, de arra is sarkalljuk őket, hogy tulajdonképpen valaki probléma nélkül behatolhat az ő intim szférájukba.

Ez nemcsak a szájon csókolásra igaz, de a túlzott ölelgetésre-puszilgatásra, az erőszakos közeledésre és egyéb intim szférát sértő cselekedetekre. Az invazív szülők növelhetik annak kockázatát, hogy gyermekeikben „áldozati szindróma” alakuljon ki, és ne tudjanak „nemet” mondani, illetve megfelelő biztonságban tartani a saját személyes határaikat.

Ez egészségtelen.

Az orvosok, és különösen a fogorvosok egyenesen figyelmeztetnek rá, hogy a szánkban óriási számú baktérium mennyiség található, köztük olyanok is, amelyek a felnőttek számára ártalmatlanok, ám a gyermekeket súlyosan károsíthatják. Mivel a gyermekek immunrendszere gyengébb, veszélyes fertőzések juthatnak a szájukba vagy a testükbe – magyarázza Charlotte Reznick.

A gyermek az együttérzésének kifejezéseként másokat is elkezdhet szájon csókolni.

A gyermek mindig úgy viselkedik, amire otthon megtanítjuk, az ilyen túlzásba vitt szeretetet pedig akár a családi körön kívülre is kiviheti – más gyermekeket vagy felnőtteket is szájon csókolhatnak az együttérzésük kifejezése végett. A pszichológusok rámutatnak arra, hogy még ha ez csak egy ártatlan szülői gesztus is, a gyermekek könnyedén megpróbálhatják leutánozni. Megpróbálják megismételni a szüleiktől látottakat anélkül, hogy felismernék ennek a gesztusnak a bensőséges jelentését. Ezért javasolják, hogy a gyermekeinket mindig csak arcon vagy homlokon csókoljuk.

liked.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.