Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. December 06. 07:27, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Elhunyt Christine Keeler, a Profumo-botrány egyik főszereplője

Elhunyt Christine Keeler, a Profumo-botrány egyik főszereplője

Elhunyt Christine Keeler, a II. világháború utáni brit politikatörténet talán leghangosabb szex- és kémbotrányának egyik főszereplője.

Az egykori táncosnőt és modellt hosszas betegség után, 75 éves korában érte halál a Londonhoz közeli Farnborough városának kórházában.

Christine Keeler, akinek halálát fia jelentette be kedd este, az 1960-as évek elején ismerkedett össze John Profumo akkori brit védelmi miniszterrel, akivel bizalmas viszonyba került.

Profumo Harold Macmillan konzervatív párti miniszterelnök kormányának tagja volt, az akkor háborúügyinek nevezett miniszteri poszton, amikor a fiatal nőt 1961-ben bemutatták neki.

Az akkor 19 éves Christine Keelerről utóbb kiderült, hogy Jevgenyij Ivanov szovjet hírszerző tisztet is rendszeresen látogatta. Ivanov századosi rangban hivatalosan a londoni szovjet nagykövetség helyettes haditengerészeti attaséja volt.

A nős Profumónak nem is elsősorban az alig néhány hét után véget ért viszonyt rótták fel, hanem azt, hogy amikor a kapcsolat részletei napvilágra kerültek, a londoni alsóházban először tagadta, hogy bármilyen helytelen cselekedetet elkövetett volna.

Jóllehet a brit kormányvizsgálat nem tárt fel semmilyen nemzetbiztonsági veszéllyel járó kiszivárogtatást, Profumo helyzete végül tarthatatlanná vált, és a politikus 1963-ban lemondott.

A botrány aláásta a Macmillan-kormány helyzetét is. Harold Macmillan 1963 októberében - hivatalosan rossz egészségi állapota miatt - maga is lemondott, utódja, Alec Douglas-Home addigi külügyminiszter a következő évi választásokon szűken ugyan, de vereséget szenvedett a Harold Wilson vezette Munkáspárttól.

John Profumo, aki 2006 márciusában, 91 éves korában hunyt el, a botrány után is megbecsült tagja maradt a brit közéletnek, és életének utolsó négy évtizedét jótékonysági tevékenységnek szentelte. E munkássáságát 1976-ban II. Erzsébet királynő is elismerte, amikor az egyik legmagasabb brit polgári kitüntetést, a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet adományozta neki.

Az ügynek azonban voltak tragikus fordulatai.



Stephen Ward, aki felkapott orvosként a londoni társasági élet ünnepelt figurája volt, és aki Keelert bemutatta Profumónak, szintén ismerte Jevgenyij Ivanovot, akiről a brit belső elhárítás, az MI5 tudta, hogy szovjet hírszerző. Christine Keelert Ivanovnak is Ward mutatta be.

A Profumo-botrány kirobbanása után Ward ellen büntetőeljárás indult, de nem a Profumo-ügy miatt, hanem hivatalosan azzal a váddal, hogy Keeler "erkölcstelen módon szerzett jövedelmeiből" élt. Az esküdtszék ki is mondta bűnösségét, ám az ítélethirdetés előtt egy nappal altató-túladagolás miatt kórházba vitték, és néhány nap múlva meghalt.

Christine Keelert 1963-ban, egy másik ügyben, hamis tanúzás vádjával kilenc havi szabadságvesztésre ítélték.

A Profumo-ügyről - Christine Keeler egyik önéletrajzi könyve alapján - 1989-ben Scandal (Botrány) címmel film készült, Andrew Lloyd Webber zeneszerző pedig musicalt írt az afférból Stephen Ward címmel. A darabot 2013 decemberében mutatták be Londonban, de fogadtatása vegyes volt, és 2014 márciusában levették a műsorról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése