Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 01. 09:42, csütörtök | PR
Forrás: feol.hu

Elsőként ültetett csipet élő emberi agyba Elon Musk cége

Elsőként ültetett csipet élő emberi agyba Elon Musk cége

A Neuralink vállalat sikeresen végrehajtotta humán klinikai műtétét.

A beültetett csip lehetővé teszi, hogy az emberi agy pusztán gondolkodással kezelje okostelefonját vagy számítógépét. Az első klinikai kísérlet sikeresnek bizonyult.

Musk a tulajdonában lévő X közösségi oldalon közölte, hogy az általa részben tulajdonolt Neuralink agyimplantátum-gyártó cég első terméke a Telepathy, azaz telepátia nevet kapta.

A Neuralink Musk által 2017-ben alapított cég, amely kutatást és fejlesztést végez az IC csipek beültetésére, hogy olyan vezeték nélküli funkciókat nyújtson az agynak, mint a „külső eszközökkel való kapcsolat” és a „látás javítása”.

Az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) tavaly hagyta jóvá a humán klinikai vizsgálati tervet. Szeptemberben kezdték meg a 40 év alatti felnőttek toborzását: a Bloomberg arról számolt be, hogy több ezren jelentkeztek a kísérletre. Toborzásukra készült az alábbi videó a beágyazott IC csipről:

https://www.youtube.com/watch?v=z7o39CzHgug

A hétfői műtét ígéretesnek bizonyult, a beteg jól gyógyul.

Így néz ki az IC csip:

Egy ilyen csip beültetésével az ember képes lesz mondjuk a PC-egerét működtetni azzal, hogy csupán csak rá gondol. Ezenkívül kezelheti okostelefonja billentyűzetét és a bejövő hívásokat.

Musk szerint az agyba ültetett csip első felhasználói azok lennének, akik elvesztették a végtagjaikat. A néhai brit tudóst, Stephen Hawkingot hozta fel példának, aki motoros neuronbetegségben szenvedett: „Képzeljük el, hogy Hawking gyorsabban tudna kommunikálni, mint egy profi gépíró. Ez a cél.”

Musk cége robottal helyez be 64 hajlékony, emberi hajnál vékonyabb szálat sebészeti úton az agy azon részére, amely a „mozgási szándékot” szabályozza. Azt állítják, hogy ezek a szálak lehetővé teszik a kísérleti alanyok implantátumának – amelyet vezeték nélkül tölthető akkumulátorral működtetnek –, hogy rögzítse és vezeték nélkül továbbítsa az agyi jeleket egy olyan alkalmazásnak, amely dekódolja a személy mozgási szándékait.

Bárki, aki korlátozottan vagy egyáltalán nem tudja használni mindkét kezét nyaki gerincvelő-sérülés vagy amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) miatt, jogosult lehet a részvételre a kísérletben és itt regisztrálhatja magát.

Számos rivális vállalat már beültetett hasonló eszközöket

Bár Musk remek marketinges képességei, szerepvállalása növeli a Neuralink ismertségét, a cégnek erős riválisokkal kell versenyeznie, amelyek közül néhányan már két évtizedes múltra tekintenek vissza. A utahi székhelyű Blackrock Neurotech például még 2004-ben ültette be az első agy-számítógép interfészt.

A Neuralink társalapítója által létrehozott Precision Neuroscience szintén a bénult embereken kíván segíteni. Implantátumuk egy nagyon vékony szalagdarabra hasonlít, amely az agy felszínén ül, és „koponyamikrorésen” keresztül ültethető be, ami szerintük sokkal egyszerűbb eljárás.

feol.hu

Címkék: agy, chip, Neuralink, Telepathy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről