Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 10. 08:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Enyhítették a terrorellenes készültséget Nagy-Britanniában

Enyhítették a terrorellenes készültséget Nagy-Britanniában

Csökkentették a brit hatóságok szerdán a terrorkészültség szintjét. Priti Patel brit belügyminiszter a parlamenthez intézett hivatalos átiratában közölte:

az ötfokozatú skálán az eddig érvényben volt második legmagasabb, "súlyos" szintről a középső, "jelentős" fokozatra enyhült a nagy-britanniai terrorellenes készenlét.

Az eddigi "súlyos" fokozat a hivatalos besorolás szerint azt jelentette, hogy a hatóságok "nagyon valószínűnek" tartottak egy nagy-britanniai terrortámadást.

A szerdától érvényes "jelentős" készültségi szint "valószínűként" határozza meg ennek a kockázatát.

A mindenkori nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) határozza meg a kormánytól független döntéssel.

A JTAC a brit elhárítás (MI5) szervezeti keretein belül működik.

Az ötfokozatú brit terrorellenes készenléti rendszerben a legmagasabb szint a "kritikus", amelyet akkor léptetnek életbe, ha a hatóságok információi szerint nagyon nagy a veszélye egy azonnali vagy rövid időn belüli terrortámadás elkövetésének.

A szerdától érvényes jelentős terrorkészültségi szint alatt két fokozat van még, a mérsékelt, illetve az alacsony.

Priti Patel a parlamentnek a terrorkészültség enyhítéséről küldött szerdai értesítésében kiemelte: a JTAC döntése sem ad okot az elbizakodottságra, hiszen a riasztási szint korábbi emelésének közvetlen előzményeként elkövetett tavaly októberi és novemberi terrorcselekmények is mutatják a nagy-britanniai terrorfenyegetettség összetett, kiszámíthatatlan jellegét.

A riasztási szint szerdai enyhítéséig érvényben volt súlyos készenléti fokozatot tavaly november 15-én rendelték el, miután egy hónap alatt két terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában.

Október közepén gyilkosság áldozatául esett Sir David Amess parlamenti képviselő, aki csaknem négy évtizedig volt a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja.

Amess október 15-én képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta.

A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt. A 25 éves gyanúsítottat, Ali Harbi Alit elfogták; büntetőpere márciusban kezdődik.

Egy hónappal később, november 14-én robbanás történt a liverpooli nőgyógyászati klinika parkolójában, egy taxiban, amelynek utasa a helyszínen meghalt. A taxisofőrnek sikerül idejében kimenekülni az autóból.

A vizsgálat szerint rögtönzött kivitelezésű, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe, és valószínűsíthető, hogy a szerkezetet a taxi utasa állította össze.

A robbantást a Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette, bár az elkövető indítéka azóta sem ismert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.