Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Július 31. 05:05, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Európa legjobb húsz fagyija között a Damniczki fekete teás málnája

Európa legjobb húsz fagyija között a Damniczki fekete teás málnája

Az ország minden megyéjéből érkezett mintegy hétszáz kincstári munkatárs is megkóstolhatta Damniczki Balázs híresen finom fagylaltjait.

A fehérvári cukrász néhány napja érkezett haza a Gelato World Tour versenyről, melyet Bolognában rendeztek. Európa legjelentősebb fagyiversenyén 160 résztvevő közül a legjobb húszban végzett a fehérvári csapat fekete teás málnája pisztáciával.

A Gelato World Tour-nak háromévente van nagydöntője, Olaszországban, melynek célja a valódi kézműves fagylaltok népszerűsítése az ipari fagylaltokkal szemben. A magyarországi döntőben 22-en szerepeltünk, az első két helyezett jutott tovább, mi voltunk az egyik. Később csatlakozott még egy kolléga, mert az egyik horvát versenyző visszamondta a szereplést és a szervezők is megengedték, hogy Magyarországról három versenyző induljon.

A közép-európai mezőnyből, - ebben benne foglaltatik Hollandia, Belgium, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, illetve Görögország – húsz versenyző került be az egyébként összesen 160 indulóból álló mezőnybe. A részletes eredményeket nem tudjuk, mert csak az első három helyezettet hirdetik ki. Szerencsére ide is bekerült magyar versenyző, Somogyi Renáta, „in mio chocolato” néven futó fagylaltjával, amely egy csokoládés-maracujás fagylalt, egy sorbet, amellyel ő a második helyezést csípte el, a negyediktől a huszadikig azonban nem rangsorolták a versenyzőket.

  • A Bregyóban zajló 25. Kincstár Kupa résztvevői is szinte kivétel nélkül megkóstolták a 2013-ban Év fagylaltjának választott és azóta is népszerű vörösboros málnát.

"A versenyen feketeteás málnafagylaltot készítettünk bergamottal és pisztáciával." - mondta el Damniczki Balázs. "Feketetea az alapja, bergamott gyümölcsöt tettünk hozzá, ami egy mediterrán gyümölcs, Olaszországból származik és hasonló ízhatása van, mint a lime-nak, annál kicsit kesernyésebb, valahol a lime és a grapefruit között helyezkedik el. Nemcsak az illóolaját használtuk fel, hanem a gyümölcs húsát és levét is, gyakorlatilag azzal savanyítottuk. Mindezek mellett olasz pisztáciából készült hozzá öntetet."

Mit jelent ez az eredmény egy cukrászda életében?

Egy magyarországi verseny megnyerése általában nagyobb médiafelhajtással jár. Az „év fagylaltja” vagy az „ország tortája” cím hatásosabb, ez inkább szakmailag érdekes, nemzetközileg építheti az ember a kapcsolatait. Egy magyar versenyen teljesen anonim a fagylaltok értékelése, csak sorszámuk van a készítményeknek. Olaszországban kiteszi az ember a termékét és a zsűri kérdezgeti, hogy mit csinált, hogyan csinálta.

Egy hónapja székesfehérvári üzleteinkben is árusítjuk egyébként a versenyen szereplő fagylaltot, a rendezvény szervezőinek nincs ilyen jellegű kikötése, tehát az ember saját maga használhatja a terméket verseny előtt is, utána is. A fagylaltokat nagyon nehéz összehasonlítani, mert szubjektív dolog az ízlés, a finomság, az ízletesség és a szépség. Ezek egyszerre relatív és szubjektív fogalmak, mindenkinek mást és mást jelentenek.

Így néz ki a fagyispultban a feketet teás málna bergamottal és pisztáciával.

A vörösboros málna egyébként továbbra is a legnépszerűbb a fehérvári cukrászdákban. - mondta Damniczki Balázs. Nyertünk vele egy „év fagylaltja” versenyt és annyira beleivódott a köztudatba a gyerekektől az idős nénikig, hogy mindenki ismeri és tudja hogy miről van szó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.