Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Július 10. 12:12, szerda | Bulvár
Forrás: infovárosok

Exkluzív interjút készített Jamie Winchester a Celtic Woman sztárjával - VIDEÓVAL

Exkluzív interjút készített Jamie Winchester a Celtic Woman sztárjával - VIDEÓVAL

Október 25-én Budapesten, a Kongresszusi Központban lép fel a Grammy-díjra jelölt, eddig több mint tízmillió lemezt eladó Celtic Woman.

A szenzációs négyes Bill Clintonnak és Barack Obamának is énekelt már, Magyarországra másodjára hozzák el az ír népzenére, világslágerekre és látványos showműsorra épülő produkciójukat. A hegedűvirtuóz Tara McNeillel, a Celtic Woman tagjával honfitársa, Jamie Winchester készített interjút.

- Mindketten tudjuk, hogy írnek lenni egészen különleges érzés. Mit jelent ez a számodra, milyen kelta nagykövetnek lenni?

- Hihetetlenül büszke vagyok az ír származásomra. Írország gazdag zenei örökséggel rendelkezik, és nagyon szerencsések vagyunk, hogy ezt megoszthatjuk a világgal. Az írek híresek arról, hogy nagylelkűek, erősek, tudnak szeretni és mindig nyitottak egy jó bulira, így nagyon boldog vagyok, hogy ír nő lehetek. Büszke vagyok rá, hogy hazám zenéjét és kultúráját mutathatom be, ugyanakkor érzem is ennek a felelősségét, hiszen minden előadáson adok egy darabkát Írországból a közönségnek.

- Magyarországon komoly hagyományai vannak a folk és a klasszikus zenének is. Érzel hasonlóságot a kettő között?

- Előadtam már egy magyar táncot, a csárdást és imádtam! Úgy érzem sok a hasonlóság a csárdás és a mi táncaink között, remek lenne látni, ahogy ír táncosok magyar népzenére mozognak. Az ír és a magyar népzene hegedűjátéka nagyon sokban hasonlít, ugyanazok a díszítések, fordítások, vágások találhatóak meg mindkettőben. A magyar zenét és éppen olyan szenvedélyesnek érzem, mint a miénket.


- Nem először látogatsz Magyarországra, milyen emlékeid vannak Budapestről?

- Elmentem futni egy városi parkba és lenyűgözött a gyönyörű építészet. Szívesen maradtam volna még pár napig, hogy felfedezzem ezeket az elképesztő épületeket. Imádtam a közönséget is, alig várom, hogy ismét nekik játszhassak.

- A műsor melyik része a kedvenced?

- Talán az Enchanted Way, ez egy annyira vidám szám, amelyben egy kicsit összekacsinthatok a zenekarral, majd megérkeznek a színpadra az elképesztően tehetséges táncosaink. Hihetetlenül jól szórakozunk ilyenkor és a közönséget is nagyon megmozgatja.

- Elképesztően látványos show műsort mutattok be, mire számíthat ezúttal a közönség?

- Azt az életérzést szeretnénk feleleveníteni a színpadon, ami az írországi Johnstowni várban kerített hatalmába bennünket, amikor az Ancient Landet forgattuk. A színpad egy nagy kelta kereszt, amin lépcsők és platformok vannak. A kivetítőkön a kastély képei, boltívei láthatók és elképesztő fényeffektjeink is vannak. Azt szeretjük a leginkább, amikor mind együtt vagyunk fenn ezen a csodás színpadon, nem is lennénk a Celtic Woman nagyszerű zenekarunk és táncosaink nélkül.



- Mi a csapat dinamikája, kinek mi a szerepe?

- Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen fantasztikus nőkkel oszthatom meg a színpadot. Maireadnek gyönyörű, tiszta hangja van, amely a klasszikus darabokhoz és a népdalokhoz is jól illik. És micsoda hangterjedelemmel rendelkezik! Eabha érzéki alt hangon énekel, méghozzá a hagyományos „Sean-nós” stílusban. Megan gyakorlatilag bármit könnyedén elénekel a szép, erős hangján. Én hegedűn és hárfán játszom, és rettentően élvezem, hogy a klasszikus és a hagyományos népzenébe is belekóstolhatok. Néha egy helyben állok a színpadon, máskor viszont felpörgök és táncolok, hogy a közönség is így tegyen.

- Igazi világslágereket is előadtok, hogyan választjátok ki a számokat?

- Ez néha nehéz, főképp, hogy mindig hűek szeretnénk maradni a Celtic Womanhez. Olyan számokat választunk, amelyeknek van valamilyen kelta, vagy ír kapcsolata, vagy amelyekbe beletehetünk egy kelta „csavart”. A legfőbb szempont azonban az, hogy valamilyen módon megérintse a szívünket. Hihetetlenül sok gyönyörű dal született a szülőföldünkön és ezt mind meg szeretnénk mutatni a világnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára