Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Február 28. 11:48, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Ezek voltak a legfontosabb kérdések a polgármester Facebook fogadóóráján

Ezek voltak a legfontosabb kérdések a polgármester Facebook fogadóóráján

Mintegy háromszáz hozzászólás érkezett Székesfehérvár polgármesterének Facebookos online fogadóóráját meghirdető poszt alá.

A legtöbb kérdés a közlekedéssel, útfelújításokkal és tömegközlekedéssel kapcsolatban érkezett, de a Kodály felújításáról és a városban működő postai szolgáltatásokról is érdeklődtek a fehérváriak. Cser-Palkovics András évente több alkalommal is tart online fogadóórát a Facebook és az Instagram oldalán is!

Az alábbiakban a Facebook fogadóórán felmerült, a város egészét érintő kérdések és válaszok közül válogattunk. Ha az egész fogadóórát végig szeretné olvasni, akkkor kattintson IDE!

Milyen új fejlemények vannak a Fejérvíz átadásával kapcsolatban?

Kiemelkedően fontos ügyről van szó. Az önkormányzat az integrációval kapcsolatos döntéseit meghozta, amelyekről az állami szerveket értesítettük. Várjuk a következő lépést.

A Seregélyesi - Sárkeresztúri átkötő út kapcsán kérdezném, hogy mi várható a Seregélyesi úton lévő körforgalommal és az oda vezető úttal kapcsolatban? Már most is hatalmas sorok alakulnak ki a Seregélyesi úti körforgalom előtt...

Nem városi útról van szó. Szerintem azonban nagy segítséget jelent majd, hogy a Budai út irányába is lesz összeköttetése az Alba Ipari Zónának. Ez csökkenti majd a Seregélyesi út forgalmát, főleg műszakváltások idején. Ez az út is megépül a multicsarnok beruházása keretében, ami lehetőséget ad majd a közösségi közlekedés fejlesztésére is. A déli összekötő út átadásával amúgy a forgalom is átrendeződik majd. Mind a Mártírok-Seregélyesi, mind a Köles utca körforgalomban változni a fog a csomóponti ágakon a forgalom aránya. Hosszabb távon természetesen biztosan szükség lesz a körforgalom kapacitásának növelésére, de jelenleg fontosabb az „Auchan” körforgalom és a negyedik autópálya csomópont megépítése.

Azt szeretném kérdezni, hogy a Kodály iskola tornatermét mikortól használhatják a gyerekek?

Sajnos pontosan nem tudom megmondani, mert ez egy tankerületi beruházás. Úgy tudjuk, hogy hatósági probléma van a háttérben, aminek a megoldása lassan halad előre. Bosszantó, hogy mintegy fél éve elkészült a beruházás, de azt a gyerekek nem tudják rendesen használni. Mindenkinek arra kellene törekednie, hogy mihamarabb birtokba vehessék azt a gyerekek. Értem én az adminisztrációt, de a gyerekek azért szerintem fontosabbak. Annak viszont örülök, hogy állami pénzből a város elindíthatta a homlokzat és a tető felújítását. Szép lesz az iskola.

Szeretnék érdeklődni, hogy a Zámoly utca felújítása mikorra készül el? Egyben érdeklődnék, hogy a Zámoly köz csapadékvíz elvezetésének megoldására lenne-e lehetőség a mostani munkálatokkal együtt?

A Zámoly utca felújítása várhatóan nyár végére készül el. A Zámoly köz csapadékelvezetése sajnos nem része a projektnek, a csapadék csatorna befogadó kerül rendezésre, ami egy későbbi Zámoly közi csapadéképítést be tud fogadni. Sajnos a kivitelezés során közműkiváltási problémák mutatkoztak, amelyek miatt át kellett tervezni a csapadékelvezetést. Egy szakaszon pedig az útalapnak nincs megfelelő teherbírása, ezért pályaszerkezetet is kell cserélni. A kivitelezés közben jelentkezett problémák és a bővülő műszaki tartalom miatt került a határidő módosításra.

Hogy halad és tart a 81 es út fejlesztése?

Halad előre az útépítés előkészítő munkája. Elkészült már a megvalósíthatósági tanulmány és kijelölésre került a nyomvonal is. Jelenleg a környezetvédelmi hatástanulmányt engedélyeztetik. Az M81-es út koncesszióban fog elkészülni, mert annak a fejlesztési csomagnak a része. Dolgozunk rajta Törő Gábor képviselő úrral, mert nagy szükség van erre a fejlesztésre.

Sok olyan közterületekkel, egyedi problémákkal kapcsolatos kérdés érkezett, melyben a városgondnok, Fehérvár címzetes főjegyzője vagy a Polgármesteri Hivatal szakemberei segítettek válaszolni és megoldást találni egy-egy felvetésre.

A Széchenyi úti gyermekorvosi rendelő fel újítása mikor lesz esedékes?!

Folyamatosan újítjuk meg a városi rendelőintézeteket. Szerencsére elég sok el is készült mára, utoljára a Szekfű Gyula utcai rendelőt adhattuk át. Szeretnénk felújítani a Széchenyi úti rendelőintézetet is! A következő uniós ciklus tervezése folyamatban van, melyben az egészségügyi ellátás fejlesztésére is jelentős összegeket fordítunk. A pontos projektlista összeállítása is folyamatban van, a támogató szervekkel történt egyeztetés és jóváhagyás után kerülhet véglegesítésre. Ennek lehet része ez a rendelő is.

Buda úti posta kinyit-e még valaha?

A postahivatalok bezárásáról a Posta döntött, ami Fehérváron öt kispostát érintett az összesen 10 fehérvári postából. Elértük, hogy ebből többet (összesen hármat) az önkormányzat társfinanszírozásában, nagyságrendileg évi 100 millió forintos városi költséggel újranyisson a Magyar Posta. Sajnos - bár a város szerette volna - az Eszperantó téren és a Budai út esetében nem volt lehetőség a finanszírozásra. Egyértelmű volt, hogy ha csak három nyitható, akkor a külső városrészekben nyitnak újra a kisposták, ahol nincs a közelben elérhető másik postahivatal.
A posta egyébként megkereste a várost, hogy amennyiben lesznek olyan gyógyszertárak, boltok, benzinkutak, amik vállalják az ezzel járó kötelezettségeket azok postai szolgáltatást is biztosíthassanak. Egy olyan bevásárlóközpont, ami a Budai úton található erre szerintem alkalmas is lenne.

A Bakony utca-elkerülő útkapcsolat várhatóan mikorra készülhet el?

Idén készen lesznek a tervek és remélem az engedélyt is megkapjuk. A pénzügyi fedezete Uniós forrás lesz reményeink szerint. Készülünk a pályázatra.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.