Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. November 30. 15:41, csütörtök | Helyi
Forrás: feol.hu

Ezerhuszonnégy bérlakás van Székesfehérváron

Ezerhuszonnégy bérlakás van Székesfehérváron

A város társasházaiban élők közös képviselőinek tartottak előadásokat szerda délután a Civil Központban.

A Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete három, kifejezetten szakmai előadással várta az érdeklődő közös képviselőket. A tulajdoni lap bejegyzéseiről Friedreichné Csutorás Ildikó, a Földhivatal munkatársa beszélt, míg a végrehajtás rendszerébe és technikai kérdéseibe Wölfinger Ottó, bírósági végrehajtó avatta be a hallgatóságot. A legnagyobb és leginkább közérdeklődésre számot tartó téma szerda este a szociális bérlakásokra jogosultság kérdésköre volt. Erről Somogyi Zsuzsanna és Bárdos Péter, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának munkatársai beszéltek. Mintegy húszperces előadásuk elején elmondták, 2017-ben rekord számú, mintegy százötven család jutott újonnan szociális lakáshoz, és 245 család van várólistán. További számadatként elhangzott: 1024 önkormányzati bérlakás áll a fehérvári rászorulók rendelkezésére.

A hatályos szabályok értelmében szociális alapon, költségalapon, illetve piaci alapon lehet ma a városban az önkormányzat tulajdonában lévő lakást bérelni. Költségelven és piaci alapon történő bérbeadására kizárólag pályázati eljárás keretében van lehetőség. Somogyi Zsuzsanna azonban hangsúlyozta: a szociális lakás nem bérlakás, az átmeneti segítség és nem végleges megoldás. Ezért az utóbbi időben az önkormányzat már csak határozott időre és úgy köt szerződéseket, hogy azt évente felülvizsgálja. Amennyiben úgy találja, hogy a család nem rendeltetésszerűen használja a lakást, közüzemi tartozása van, sok panasz érkezik a viselkedésükre, jogosulatlan személyt fogadott be, netán bérbe adta másnak, a szerződést nem újítja meg a bérlővel. Ha időközben rendeződnek a család szociális viszonyai, úgy költségelven lehet a lakást tovább bérelni, ami még mindig nagyon kedvező lehetőség, a piacinál jóval alacsonyabb bérleti árral.

A piaci alapon történő lakásbérlés licit elven működik és csak az előírt minimum jövedelemmel lehet rá pályázni. Aki hátralékot halmoz fel, azzal szemben a törvényben előírtak szerint járnak el lakáskiürítéssel, vagy hátralék kezeléssel, de akár végrehajtásra is kerülhet az ügy. A kérelmezőket szociális bírálati rendszer szerint, pontok alapján rangsorolják. Figyelembe veszik a gyermekeket, azt, hogy a szülő egyedül neveli-e őket, a családban élő tartós beteget, korábbi állami gondozottságot, és a jövedelmi viszonyokat.

feol.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:54, szerda | Helyi

Június 15-én, változatlan árakkal nyit a Városi Strand

A Csitáry G. Emil Uszoda strandja 2024. június 15-én, szombat reggel 8 órától nyitja meg a kapuit, és várja a vendégeket minden nap 8 és 19 óra között.

2024. Május 09. 08:07, csütörtök | Helyi

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése: az elektromos,

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.