Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Július 21. 08:42, péntek | Helyi
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ezt nézd meg mindenképp az idei Művészetek Völgyében

Ezt nézd meg mindenképp az idei Művészetek Völgyében

Összesen 1200 program vár 10 nap alatt a pénteken kezdődő fesztiválon. Íme a mi javaslatunk.

Ezúttal is három falu vesz részt a július 21-től 30-ig zajló összművészeti programkavalkádban: a legtöbb helyszín szokás szerint Kapolcson lesz, de az utóbbi 1-2 évben Taliándörögd is szépen felzárkózott, valamint Vigántpetendre is több dolog miatt érdemes átmenni.

Az összes udvart, színpadot, sátrat lehetetlenség lenne egy cikkben felsorolni, de azért következzen most egy szubjektív válogatás arról, mit nem érdemes semmiképp kihagyni, ha a legszerteágazóbb ízelítőt szeretnéd az utánozhatatlan Völgy-hangulatból.

Harmadjára nyitja meg idén kapuit a Momentán Udvar, amely már első alkalommal is a fesztivál legnépszerűbb helyszínei közé került, és az érdeklődés tavaly sem csökkent.

A Momentán Társulat szokás szerint repertoárjának minden előadását elviszi Kapolcsra: a klasszikus RögvEstet többször is játsszák majd, de lesz zenés improvizációra épülő re:Verze, Főhős (ezúttal többek között Dolák-Saly Róberttel, Kepes Andrással és Ganxsta Zoleeval), Mozaik, Fiúk Ketten, illetve a nézők ötletei alapján összeálló napi szappanopera, az Éjjel-Nappal Momentán is. Emellett koncertezik még például a Balkán Fanatik és Deniz, és ezúttal itt lesz látható Mácsai Pál legendás Örkény-estje, az "Azt meséld el, Pista!"

Hosszú évek óta biztos pont a Kaláka Versudvar, ahol a névadó zenekar tagjai mellett ezúttal is Lackfi János tölti be a házigazda szerepét.

A program nem sok meglepetést tartogat, aki eddig szerette, ezúttal sem fog csalódni. Szokás szerint mindennap lesz kora délutáni Versműhely, Zenés Versimpró változatos költők és zenészek részvételével, esténként közös népdaléneklés, koncertet pedig olyan előadók adnak majd, mint a Napra, a Sebő, a Misztrál, az Adagio, vagy Ferenczi György és az Első pesti Rackák. Természetesen a Kaláka is mindennap színpadra lép legalább egyszer, rengeteg különféle műsorral, a zárónapon pedig nem maradhat el a hagyományos kívánságkoncertjük sem.

Harmadik alkalommal van könnyűzenei nagyszínpad a Völgyben, amit a tavalyi év után újra Panoráma Színpadnak kereszteltek el. Idén itt csak napi két fellépő lesz, azok viszont a szokásosnál is nagyobb nevek.

A hazai sztárok (Palya Bea, Szabó Balázs Bandája, 30Y, hiperkarma, Kiscsillag, Vad Fruttik, Csík zenekar, Budapest Bár stb.) mellett három külföldi zenekar is színesíti a programot: Franciaországból érkezik a Deluxe és a Nouvelle Vague, az Egyesült Államokból pedig a Pink Martini. Ezúttal Hobo zenekaros koncertje is itt kap helyet, mivel saját helyszínén inkább a színházi előadóestjeire helyezi a hangsúlyt.

Két új könnyűzenei helyszín is indult idén: egyik a Kőbánya Udvara a Gástya-árokban, ahol a Kőbányai Zenei Stúdióhoz lazább vagy erősebb szálakkal kötődő együttesek kapnak lehetőséget.

Itt jórészt már félig-meddig befutott formációk lépnek színpadra, például a Mörk, a Mary Popkids, a Bohemian Betyars, a Margaret Island, a Jazzékiel, a Budapest Voices, a Middlemist Red, vagy a Kéknyúl Hammond Band. A Fülig Jimmy kocsmájában helyet kapott Lemming Udvar pedig a Szimpla Kert tehetségkutatója, a Lemming Program zenekarait vonultatja fel. Olyanokat, mint a Meszecsinka Duó, az EthnoDarwin, Kettős Tamás és a Vadszamarak, Demény Gergely, a Voodoo Papa Duo, a Napfénypresszó, vagy az Aurevoir.

Szintén idén mutatkozik be a Mókuskert Udvar, ahol Szirtes Edina lesz a házigazda. Itt zenés diafilm-vetítéseket tartanak majd, a Maladype Színház is több előadással készül, valamint koncertezik többek között a Bob és Bobék Orchestra és a Jammal & The GrooveTroop.

A jazzkedvelők számára ezúttal is a Harcsa Veronika Udvar a fő helyszín. Itt játszik például a Barabás Lőrinc Quartet, a Sárik Péter trió, a JaMese, a Shaibo, a Random Trip, illetve a Jónás Vera Experiment. A Modern Art Orchestra Bartók-műsorral érkezik, és természetesen a házigazda is minden jelenleg működő formációjával fellép. A korán kelők pedig jógával indíthatják a napot.

A népzenerajongók három helyszínen is megtalálhatják a számításukat, Kapolcson a Folk Udvar és a Muharay Udvar várja őket. Előbbi olyan fellépőket vonultat fel, mint a Muzsikás Együttes, Szalonna és Bandája, illetve a Babra zenekar. Természetesen lesz táncház is, délutánonként szabadegyetem, sőt felnőtteknek szóló esti mese is. A Muharay Udvarban többek között a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Bognár Szilvia, Pál István Szalonna és Kelemen Barnabás, Illényi Katica és a Budapesti Vonósok, valamint Sebestyén Márta Kodály-emlékestje lesz látható.

A Fonó Udvar idén a taliándörögdi Kocsor-házba került, ide olyan előadók kaptak meghívást, mint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, a Romengo, a Kerekes Band, Sena, a Parno Graszt, a Zuboly, Szalóki Ági, a PASO, a Csángálló, a Gypo Circus, a Sajnarana, vagy a Nana Vortex.

Az ElevenKert másodjára kapott helyet a taliándörögdi Katica Büfében, és ezúttal talán minden eddiginél erősebb felhozatallal várja az közönséget.

Némi ízelítő a programból, felsorolásszerűen: Szabó Benedek és a Galaxisok, Müller Péter Sziámi Andfriends, Konyha, Petruska, Bekvart, Csaknekedkislány, Ricsárdgír, Zarathustra, Drastik Putto, Tudósok, Hangácsi Márton, Cabaret Medrano, Pluto, Vasárnapi Gyerekek, Antonia Vai, Balaton, Kistehén, Császári Pillanatművek.

A szomszédos Tilos Udvarban a tavalyi évig csak néhány koncert volt, most azonban a DJ-k mellett jó néhány élőzenés produkcióra is sor kerül. Itt játszik például a Mi az Ábra, az Innergarden, Mester Csaba, Lee Olivér, Zselenszky és a Kodachrome, de persze az elektronikus műfajok kedvelőinek sem kell csalódniuk.

A Nemzeti Szín-Tér másodjára települ ki Taliándörögdre, ezúttal olyan előadásokkal, mint a Liliomfi, a Rómeó és Júlia, a Betyárjáték, a Szentivánéji Álom, az Ördögűzők, illetve az Arany János életlt feldolgozó Kinek az ég alatt már senkije sincsen. Délutánonként lesznek focimeccsek is: a Nemzeti Színház csapata a taliándörögdiekkel, illetve a színművészetisekkel csap össze.

A másik színházi helyszín a Fidelio Színház Színpad. Itt lesz látható például az RS9 Színház Szomjas férfiak sört isznak helyettem című előadása, a Francia Rúdugrás az Orlai Produkciós Irodától, a Loop a Tünet Együttestől, illetve az Újszínház Meztelen éj...Mozart! című produkciója. Aki pedig cirkuszra vágyik, annak Vigántpetendre kell mennie az idén bemutatkozó Cirque du Tókert nevű helyszínre, ahol mások mellett a Duda Éva és a Zadam Társulat, a Firebirds, valamint a Tarkabarka Vándorcirkusz előadásait nézheti meg.

Ahogy az elején is szó volt róla, ez az ajánló közel sem teljes: nagyon sok más helyszín van még, amit szintén érdemes felkeresni a 10 nap során. Részletesen IDE KATTINTVA böngészhetsz a programok között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.