Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Július 06. 09:22, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Fehérvári színész is esélyes a Kaszás Attila-díjra

Fehérvári színész is esélyes a Kaszás Attila-díjra

A Vörösmarty Színház művésze, Krisztik Csaba is szerepel a Kaszás Attila-díj jelöltjei között. A szakma által választott három színész közül a közönség dönti el, hogy ki kapja az elismerést.

Tizedik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat. A díjra a magyar nyelven játszó, állandó társulattal rendelkező színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták. Akik a második szakaszban önmaguk közül választották ki a továbbjutó három színészt.

A szavazási eljárás utolsó fordulójába Krisztik Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, Gazsó György, a Radnóti Miklós Színház és Szikszai Rémusz, a Szkéné Színház társulatának tagja jutott. A végső döntés a közönség kezében van, a www.kaszasattiladij.hu oldalon

Krisztik Csaba 2013 óta tagja a Vörösmarty Színház társulatának. Azóta számos darabban ünnepelhette a fehérvári közönség, a társulat pedig már az ideérkezését követően neki ítélte a Vörösmarty-gyűrűt. Most a leadott szavazattal önök is hozzásegíthetik Krisztik Csabát egy újabb elismeréshez. Az idei Kaszás Attila-díjat a győztes szeptember 8-án a Győri Nemzeti Színházban veheti át, az országos színházi évadnyitón.

Online szavazhatnak a jelöltekre, augusztus 20-ig várják a szavazatokat a kaszasattiladij.hu oldalon.

A jelöltekről

Szavazás

A Kaszás Attila díj története

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület Hegyvidék polgármestere, és a Mozaik Művészegyesület elnökeként Szűcs Gábor alapította 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Az alapítók a díjjal, a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartást jelölték meg az alapítók. A díjazott személyét a magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező kőszínházak, valamint a jelentősebb alternatív színházi műhelyek tagjai maguk közül választották az eddigi években.

A cél az volt, hogy ne zsűri vagy kuratórium döntsön a díjazott személyéről a kétfordulós szavazáson, hanem maguk a színészkollégák. Az első fordulóban a szavazók egy, a saját társulatukhoz tartozó színművészt jelölhettek meg, majd így a második fordulóba bejutott határon túli és magyarországi színészek titkos szavazással dönthettek a nyertesről.

2012-től kezdődően az eddig kétfordulós eljárás kibővült, már nem csak színészek szavazhatnak, hanem az utolsó, harmadik körben a közönség szavazatai döntenek a díjazott személyéről az interneten, telefonon és SMS-ben leadott voksaikkal.

2008-ban Szarvas József, a Nemzeti Színház művésze, 2009-ben Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház tagja, a színház korábbi igazgatója, 2010-ben Mátray László, szintén a sepsiszentgyörgyi színház fiatal színésze, 2011-ben Mucsi Zoltán, a Bárka Színház tagja és 2012-ben Bányai Kelemen Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja volt a Kaszás Attila-díj kitüntetettje, akinek a személyéről már a közönség döntött az új szavazási menet szerint.

A díj átadására az eddigi években a Nemzeti Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, majd pedig a Thália Színházban gála keretében került sor. A díj minden évben egy litográfia, amelyet Kaszás Attila ihletett. Az alkotás Somorjai Kiss Tibor grafikusművész, egyetemi tanár, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, Grafika Tanszékének vezetője munkája.

A díjhoz tartozik ezen felül nettó ötszázezer forint. A díjátadó ünnepség fővédnökségét az előző években Spányi Antal római katolikus megyéspüspök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.