Városlista
2020. április 5, vasárnap - Vince

Hírek

2020. Február 24. 10:59, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Fejlesztésekről és a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés támogatásáról is döntött a közgyűlés

Fejlesztésekről és a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés támogatásáról is döntött a közgyűlés

Rendkívüli közgyűlést tartott hétfőn reggel a város képviselőtestülete, az ülésen döntöttek arról, hogy az önkományzat támogatja a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést,

amelynek keretében mintegy 1 millió aláírás összegyűjtése a cél. Zárt ülésen fontos fejlesztésekről is döntöttek, többek között elindulhat a Pilinszky téren az ivóvezetékek cseréje.

A nemzetiregiok.eu oldalon is alá lehet írni a Székely Nemzeti Tanács által indított nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést.

A nyílt ülésen döntött a közgyűlés Fazakas Attila tanácsnok javaslata alapján arról, hogy a nemzeti összetartozás jegyében Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkományzata lehetőségeihez mérten segíti a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést és az eredményes aláírásgyűjtést a rendelkezésre álló felületein. Az indoklás szerint száz évvel a trianoni békeszerződés után, a nemzeti összetartozás évében szimbolikus jelentősége van a határozati javaslatnak.

A közgyűlést követően a képviselők is aláírták a kezdeményezést a Városházán.

A kezdeményezés elindításáért a Székely Nemzeti Tanács hat évig pereskedett az Európai Bíróságon, annak sikere mindenki érdeke, ezért a javaslat beterjesztői aláírásra buzdítanak mindenkit a nemzetiregiok.eu oldalon. A történelmi Magyarország területén, az elszakított területeken több olyan régió van, amely megőrizte a magyar többséget. Azt szeretnék, ha ezek a régiók nemzeti identitásukat is megőriznék.

Szintén a nyílt ülésen került sor a Fehérvári Programszervező Kft. tevékenységét érintő döntések meghozatalára. A társaság többek között azt kérte, hogy a marketing kommunikációs költségekre fordítható díjból a rendezvények program költségeire fordítható díjra kerüljön átcsoportosításra az az összeg, melyet a Székesfehérvári Királyi Napok megrendezéséhez kívánnak felhasználni.

Zárt ülésen döntöttek a Pilinszky téri felújításról és a klímavédelmi program beruházásairól

A közgyűlést követően Cser-Palkovics András polgármester elmondta, jogszabályi kötelezettség indokolta a közgyűlés összehívását, mert az előző évi költségvetéshez 2020. február 25-ig lehet még módosítást és előirányzat átcsoportosítást végezni: "Ezt tette meg a közgyűlés, emellett fontos technikai napirendi pontjaink is voltak. Fontos fejlesztésekről döntöttünk és ezáltal a beruházásokat hamarabb lehet megkezdeni. A közbeszerzési eljárások közül kiemelkedik a Pilinszky téri közművezetékek cseréje és a Fehérvár Tüdeje klímavédelmi programmal kapcsolatban is születtek döntések." - emelte ki a polgármester, aki szólt arról is, hogy Fazakas Attila tanácsnok javaslatára egyhangúlag fogadta el a közgyűlés a határon túli magyarokat segítő, támogató kezdeményezést, ami összeurópai ügy és több mint 1 millió aláírás összegűjtése a cél. A polgármester azt kérte, hogy pártállástól függetlenül mindenki támogassa ezt a kezdeményezést és álljon a határon túli magyarok mellé ebben a kérdésben.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 03. 05:00, péntek | Helyi

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Március 31. 18:10, kedd | Helyi

Lakossági tájékoztató 2020 március 31-én kedden

A dr. Cser-Palkovics András polgármester által kiadott 2020 március 31-i, keddi lakossági tájékoztató az alábbiakban olvasható.

2020. Március 31. 18:04, kedd | Helyi

Aszfaltozás miatt időszakos korlátozások lesznek csütörtökön a Fiskális úton

Aszfaltozási munkát végeznek április 2-án, csütörtökön a Fiskális út egy szakaszán. Emiatt 8 és 18 óra között időszakos korlátozásokra, lezárásokra kell számítani.

2020. Március 30. 20:06, hétfő | Helyi

Az Értékmentők Online Interjúja Dr. Cser-Palkovics András polgármester úrral

Napi érdekesség.