Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2017. Szeptember 25. 07:25, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: szekesfehervar.hu

Fennállásának 800. évfordulóját ünnepli lengyel testvérvárosunk

Fennállásának 800. évfordulóját ünnepli lengyel testvérvárosunk

Idén ünnepli lengyel testvérvárosunk, Opole, fennállásának 800. évfordulóját. Ebből az alkalomból volt ünnepségsorozat a hétvégén az Odera part menti városban, az egykori Felső-Szilézia fővárosában.

Székesfehérvárt a város polgármestere Cser-Palkovics András és Róth Péter alpolgármester képviselte az ünnepségen és az óriásbábok mellett az Pulutyka fiatal táncosai is ott voltak.

Pénteken egy európai uniós konferenciát tartottak az opolei vajdaság székhelyén, ahol 129 ezren laknak. Itt finn, német, ukrán, litván, cseh és magyar részvétel volt a házigazda lengyelek mellett. Székesfehérvár az Európa Kultúrális Fővárosa pályázatról tartott előadást. Szombaton a testvérvárosok polgármestereit fogadták a Városházán, ahol Cser-Palkovics András az Országalma másolatát ábrázoló szobrot és a város kulcsát adta át lengyel testvérvárosunknak. Ez utóbbi rendkívül szimbolikus, hiszen eddig csak magas rangú hazai méltóságok „kaphattak kulcsot” a városhoz.

Fehérvári delegáció Opolében

Az ünnepség egyik érdekessége volt, hogy lengyel barátaink minden delegációt a saját nyelvük egy-egy slágerével köszöntöttek: Fehérvárt az Omega nagy slágerével a Gyöngyhajú lánnyal, ami nagy sikert aratott az opolei Városházán.

Ugyancsak nagy sikert arattak testvérvárosunkban az óriásbábok és az Arami Pulutyka tánccsoport is. Ők vasárnap az opolei főtéren felállított színpadon is nagy sikert arattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával