Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. November 11. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Ferenc pápa: ne a katonai erő uralja a nemzetközi kapcsolatokat

Ferenc pápa: ne a katonai erő uralja a nemzetközi kapcsolatokat

Nem szabad, hogy a nemzetközi kapcsolatokat a katonai erő, a kölcsönös megfélemlítés, a hadiarzenálokkal való hivalkodás uralja Ferenc pápa szerint.

A pápa a Vatikánban a nukleáris leszerelésről zajló nemzetközi találkozón mondott beszédet pénteken.

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy a korlátlan fegyverkezési versenyre fordított kiadásokat inkább a szegénység elleni küzdelemre, a békére, egészségügyre, környezetvédelemre, az emberi jogok védelmére kellene fordítani.

Ferenc pápa olasz nyelvű beszédében a mai nemzetközi helyzetet ingatagnak és konfliktusokkal telinek nevezte, amelyben távolinak tűnik az atomfegyvermentes világ és a teljes leszerelés elérése. A pápa az atomfegyverkezés katasztrofális humanitárius és környezeti következményeire figyelmeztetett. Kijelentette, hogy a nukleáris fegyverek puszta birtoklása is veszélyt jelent ezek véletlenszerű felrobbanásának kockázata miatt. Az atomfegyverkezés "a megfélemlítés logikáját követi nemcsak a szemben álló felekre, hanem az egész emberiségre nézve" - mondta a pápa.

Hozzátette: "a nemzetközi kapcsolatokat nem uralhatja a katonai erő, a kölcsönös megfélemlítés, a hadiarzenálokkal való hivalkodás". Megjegyezte, hogy a tömegpusztító, különösképpen az atomfegyverek nem tesznek mást, mint csalóka biztonságérzetet nyújtanak, és nem képezhetik az emberek közötti békés együttélés alapját, mivel ennek a szolidaritás etikájára kell épülnie.

Az egyházfő szerint az emberiség teljes elpusztítását célzó fegyverek katonai szempontból is "logikátlanok". Hangsúlyozta, hogy az egyre terjedő nukleáris technológia egyre nagyobb aggodalomra ad okot a mai geopolitikai helyzetben, amelyet a terrorizmus és az "aszimmetrikus konfliktusok" uralnak, vagyis állami és félkatonai, nem hivatalos erők közötti háborúk.

Ferenc pápa hangoztatta, hogy a világban mindenekelőtt a szenvedő embereket és népeket kell segíteni, a szolidaritást előnyben részesíteni a mindenkori érdekek egoizmusával szemben.

Az atomfegyverek nélküli világ nem utópia, de csakis a valódi fejlődés vezethet a fegyverarzenálok leszereléséhez - jelentette ki az egyházfő.

A Vatikánban zajló atomellenes csúcstalálkozó a nukleáris fegyverek betiltásáról júliusban született nemzetközi szerződést követi, amelyet 122 ország írt alá. A kétnapos vatikáni találkozón többek között az Egyesült Államok, Oroszország, Dél-Korea, Irán diplomáciai képviselői, az EU, a NATO, az ENSZ és a nukleáris fegyverek betiltásán dolgozó civil szervezetek delegációi, valamint tizenegy Nobel-békedíjas is részt vesz. Közöttük van az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett ICAN, az atomfegyverek betiltásáért küzdő civil kezdeményezés. A találkozón felszólalt Vada Maszako, a második világháborúban Nagaszakira ledobott atombomba egyik túlélője.

Peter Turkson bíboros, a találkozót rendező Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításáért felelős vatikáni hivatal vezetője a csúcs sajtókonferenciáján bejelentette, hogy a Vatikán kapcsolatot keres Észak-Koreával. Elmondta, hogy a szentszéki diplomácia a dél-koreai püspöki kar segítségével próbál közvetlen kapcsolatot létesíteni az észak-koreai vezetéssel.

"Nem tudom, mikor sikerül, de lehetőségeket keresünk az Észak Koreával való közvetlen kapcsolatra" - mondta Turkson bíboros. Korábban a Vatikán cáfolta, hogy az atomellenes csúccsal a Szentszék közvetíteni akar az észak-koreai válság megoldásában. Most viszont Turkson bíboros a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak elmondta, hogy Ferenc pápa készen áll akár Észak-Koreába utazni, ha erre lehetőség adódik.

Címkék: Ferenc pápa, pápa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése