Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Október 29. 05:00, kedd | Kék hírek
Forrás: MTI

Gyakran próbálnak visszaélni a német üvegvisszaváltó rendszerrel

Gyakran próbálnak visszaélni a német üvegvisszaváltó rendszerrel

Gyakran próbálnak hamisított címkével felragasztott palackokkal pénzhez jutni csalók német élelmiszerüzletekben, de az üvegvisszaváltó rendszer jól működik és gyorsan kiszűri a hamisítványokat - mondta az MTI-nek hétfőn a betétdíjrendszer működését felügyelő társaság szóvivője az Abendzeitung című müncheni lap egy beszámolójával kapcsolatban, amely szerint a bajor fővárosban "magyar betétdíj-maffiát" lepleztek le.

A beszámoló szerint Magyarországon egy "titkos palackgyárban" tömegesen állítanak elő hamisított vonalkóddal ellátott műanyag palackokat, amelyekkel müncheni szupermarketek üvegvisszaváltó automatáit "etetik" a magyar "PET-palack maffiózók". A bűnözők valószínűleg több tízezer eurót zsákmányoltak, mire kiderült a csalás. Egy magyar férfit október közepén őrizetbe vettek. Egyelőre nem tett vallomást. Az ügyészség szerint szervezetten és jelentős értékre elkövetett csalásról van szó - írta az Abendzeitung.
A müncheni rendőrség sajtóosztályán keddre ígértek felvilágosítást az ügyben. Az érintett bolthálózatokat üzemeltető cégeknél megerősítették a lap beszámolóját, de részleteket a rendőrségi eljárásra hivatkozva nem közöltek.
A 2005-ben bevezetett kötelező betétdíjrendszer működtetését összehangoló kft. (Deutsche Pfandsystem GmbH - DPG) egyik szóvivője az MTI-nek elmondta: az ügyről a sajtóból értesültek, és szakértőik kapcsolatba léptek a rendőrséggel. Mintákat még nem kaptak a hamisítványokból, ezért még nem tudják, hogy a csalók milyen minőségű munkát végeztek.
Hamis címkével kezdettől fogva gyakran próbálkoznak, de a vonalkód-leolvasó készülékkel felszerelt visszaváltó automaták rögtön kiszűrik ezeket, és a csalók eddig nem is okoztak jelentős kárt. Nagyobb mennyiségű hamis palack inkább a kisebb boltokból kerül a rendszerbe, amelyek a csekély italforgalom miatt nem üzemeltetnek üvegvisszaváltó automatát. A csalás így csak később derül ki, a palackok feldolgozását megelőző ellenőrzésnél, amikor már régen kifizették a darabonkénti 25 centes betéti díjat.
A DPG azonban minden ilyen esetről tájékoztatja a kereskedőket, figyelmezteti őket a veszélyre és tanácsokat ad a károk megelőzésére. Például fokozott körültekintést javasol azokra az esetekre, amikor valaki egyszerre 50-100 palackot akar visszaváltani, és részletesen tájékoztat arról, hogy miként lehet felismerni a hamis címkéket - mondta a nonprofit kft. szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 07. 07:31, kedd | Kék hírek

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás