Városlista
2023. február 1, szerda - Ignác

Hírek

2023. Január 23. 09:25, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Hétfőtől tovább töltik a Velencei-tavat a Pátkai tározóból

Hétfőtől tovább töltik a Velencei-tavat a Pátkai tározóból

A Velencei-tó vízszintjének további emelése érdekében hétfőn megnyitják a Pátkai víztározó zsilipjét.

Ez mintegy 700 ezer köbméter víz átengedését jelenti, mely legalább három centiméternyi további vízszintnövekedést fog eredményezni a Velencei-tóban, melynek jelenleg 87 cm-es a vízállása, ami még mindig jelentősen elmarad az ilyenkor optimális 145-152 cm-es vízálláshoz képest.

A Pátkai tározó jelenleg 430 centiméterre növekedett vízszintjét 370 centiméterre (biztonságos üzemi szint) csökkentik, a Velencei-tó javára. Ezzel párhuzamosan pedig egy „megkerülő csatorna” építése indokolt - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Regionális Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Ennek lényege, hogy kikerüli a Pátkai Víztározót, és közvetlenül érkezhet a víz a Zámolyi tározó felől, a Császár-vízen keresztül a Velencei-tóba. Ennek kialakításához széleskörű társadalmi összefogásra lesz szükség.

Felújítják a hajóállomásokat a tavon

Ünnepélyes keretek között írta alá öt Velencei-tavi hajóállomás komplex felújításának második ütemére vonatkozó vállalkozói szerződést Dr. Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és egyben a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Szőts Gábor, a kivitelező QDAM Kft. ügyvezetője - olvasható a fejer.hu-n

Az Agárdi hajókikötő, a gárdonyi (Határárki) hajóállomás, a velencei déli kanyari hajóállomás, a pákozdi Szúnyog-szigeti hajóállomás és a sukorói „0” szelvényű kikötő összesen 275 millió forintos, 100%-ban Kormányzati forrásból, a Pannónia Szíve fejlesztési program keretében megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően újul meg

Az öt érintett közforgalmi hajóállomáson a kivitelezés során a vízijárművek közlekedését segítő napelemes jelzőárbócok, valamint kikötői bakok, pilótafák elhelyezése, illetve a meglévők átalakítása, cseréje történik meg. Ezen kívül a személyi biztonságot szolgáló korlátok és egyéb tartozékok elhelyezésére is sor kerül.

szekesfehervar.hu

Címkék: pátka, velencei-tó

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 31. 12:09, kedd | Helyi

Újfajta közlekedési tábla Székesfehérváron, a déli összekötő út mentén

Évtizedek óta várt útépítés fejeződik be hamarosan: a megnyitáshoz szükséges engedélyeztetés zajlik a déli összekötő út beruházásnál.

2023. Január 31. 11:39, kedd | Helyi

Megújul a Tóparti gimnázium épülete - a tornateremben kezdődött el a munka

Megkezdődött a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületének teljes körű felújítása.

2023. Január 25. 09:23, szerda | Helyi

Jogerőssé vált a szárazréti bölcsőde építési engedélye

Jogerőssé vált a szárazréti bölcsőde építési engedélye, a létesítmény a Bodrogi utca 4. szám alatt épül.

2023. Január 25. 08:43, szerda | Helyi

Társasjátékkal tanítja a következő generációt a Hydro

Kedden délelőtt gyárlátogatáson vehettek részt a bicskei Vajda János Technikum tanulói, miután társuk,