Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Július 31. 18:23, hétfő | Helyi
Forrás: infofehervar.hu

Hogy vagyunk, hogy vagyunk? No és hogy állunk?

Hogy vagyunk, hogy vagyunk? No és hogy állunk?

A Nemzeti Emlékhely (székesfehérvári Romkert) köszöni jól van. Sőt, egyre jobban: Épül a színpad, a lelátó, dolgoznak keményen az ünnepi megemlékezésre.

A szakemberek ma is gőzerővel dolgoztak - ahogy eddig minden nap - hogy a koronázási ünnepi játékokra időben elkészüljenek. Jelen pillanatban 90 százalék körül áll a készültségi szint! Sacc! De szerintünk minden kész van, bár a monumentális korona később kerül fel a színpadra, és a nem látható, bonyolult háttértechnikát sem láthatjuk.

Szent István, Szent László, Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla után idén az Árpád-ház talán legfényesebb uralkodója, III. Béla koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az idei Koronázási Szertartásjáték az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon, augusztus 18–19-én látható. Életre keltett skanzen, középkori vásári hangulat, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a belváros házfalain, fölénk magasodó, közel ötméteres óriásbábok, királyaink koronázási ceremóniája az egykori koronázó bazilika romjai fölött.


III. Béla magyar király (1148 – 1196)

Korának egyik leggazdagabb európai uralkodója. A hagyomány nevéhez köti a magyar állam egyik legsikeresebb korszakát: Bizáncban szerzett tapasztalatait kamatoztatva felvirágoztatta a gazdaságot és a kultúrát, általánossá tette az írásbeliséget, sikeres külpolitikájának köszönhetően pedig a királyság területe is gyarapodott.

Huszonnégy esztendős uralkodásának végére Magyarország vált a vezető nagyhatalommá egész Kelet-Közép-Európában. Regnálása sok tekintetben az Árpád-kor csúcspontját jelentette.

III. Béla az egyetlen uralkodó, akinek földi maradványait teljes épségben sikerült feltárni a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika romterületén. A királyt Chátillon Anna királyné mellé temették királyi jelvényekkel ellátva.

Korábbi felvétel az előkészületekről:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.