Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Szeptember 01. 19:08, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Hős várkapitányára emlékezett a város a Varkocs szobornál

Hős várkapitányára emlékezett a város a Varkocs szobornál

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek a Belvárosban Varkocs György szobránál arra, hogy a fehérvári kapitány 1543-ban ezen a napon halt hősi halált az oszmánok elleni küzdelemben.

A város védelmében hősi halált halt sziléziai várkapitány emlékére 1938-ban állított szobrot Székesfehérvár, az alkotás 2013-ban, a Szent István Emlékév tiszteletére újult meg.

Szulejmán szultán 1543. augusztus végén vezette seregét Székesfehérvár alá, amelyet mintegy 5-6 ezer főnyi sereg próbált védeni. A város polgárai gazdag városukat féltve a visszavonuló védőcsapatok előtt bezárták a vár kapuit, így Varkocs György és serege a Budai kapu hídja előtt halt hősi halált. A török aztán megszegte a szabad elvonulásra vonatkozó ígéretét és leszámolt a magyarok lakta várossal.

A város védelmében hősi halált halt sziléziai várkapitány emlékére 1938-ban állított szobrot Székesfehérvár.

  • A szobor Erdei Dezső alkotása, mely a 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére megújult.

A rendezvényen Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy az 500 évvel ezelőtti események előtti korban, Hunyadi Mátyás uralkodásának korában Magyarország európai léptékkel mérve is jelentős ország volt politikai és gazdasági értelemben egyaránt. Ezt rombolták le a török hódítás, ami nem „csak” 150 évvel vetette vissza az országot, hiszen a felszabadulás után nem onnan indult felfelé az ország, ahol Hunyadi Mátyás korában volt, hanem sokkal lejjebbről.

Ha visszatekintünk erre a korra, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ma is ugyanabból az irányból leselkednek veszélyek ránk. Ötszáz évvel ezelőtt csak ez az ország volt az, amelyik védte Európát, ma szerencsére nem vagyunk egyedül. Komolyan kell vennünk ezt a veszélyt: ezt üzeni Varkocs György példája. És azt is, hogy a várat, az otthonunkat, a hazánkat, házunkat, meg kell védeni.” – fogalmazott Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes.

Varkocs György várkapitányra emlékeztek a Belvárosban

Az ünnepségen Szlama László és Raffay Boglárka régizene előadását hallhatta a közönség, majd a résztvevők koszorút helyeztek el Varkocs György szobránál. Az ünnepségen Székesfehérvár részéről Cser-Palkovics András polgármester, a Székesfehérvári Egyházmegye részéről pedig Spányi Antal püspök rótta le tiszteletét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.