Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. November 12. 09:13, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.

"Egy nagyváros életében mindig voltak, vannak és lesznek megoldandó kérdések, új feladatok, de ha összefogással tudunk dolgozni, nagyobb esély lesz arra, hogy ezeket a problémákat meg is tudjuk oldani." - köszöntötte a fórum résztvevőit Cser-Palkovics András polgármester.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a fórum résztvevőinek, hogy ilyen nagy számban vettek részt a rendezvényen. "Ez is bizonyítja, helyes döntés volt egy új jelölt - Dr. Kovács Zsoltné - számára kérni az itt élők bizalmát." - tette hozzá a polgármester, aki szólt arról is, hogy nem véletlenül tartják ebben a városrészben az új önkormányzati ciklus első lakossági fórumát: az elmúlt években úgy érzékelték, több igény lenne a találkozásra a városrészben élők részéről.

Az eseményen jelen volt Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok, Nagy Zsolt közlekedési irodavezető és Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

A városrész lakói közül többen kukaketrec kialakítását kérték a társasházuk elé. A válaszban elhangzott, hogy a szabályok értelmében zöld terület rovására nem lehet ilyet kialakítani, de kérés esetén mindenhol megvizsgálják a lehetőségeket. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy ott, ahol a konkrét helyben sikerül megállapodni, a városrész képviselője támogatást nyújthat a kukaketrec kialakításhoz. A város pénzügyileg is segíti ezt, mert sokkal rendezettebb állapotot eredményez. Kiemelte, hogy a lényeg a megfelelő hely megtalálása és hogy olyan kompromisszum születhessen, amivel mindenki elégedett.

Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője szólt arról az újdonságról is, hogy a következő évben egy vagy két kisebb lakótelepen kipróbálják a földbe süllyesztett hulladékgyűjtő edényeket, amiknek sokféle hozadéka lehet, többek között látványában, szaghatásban.

Lakossági kérdésekre válaszolva Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a jogszabályok alapján 80 liter hulladékkal számolnak hetente lakóegységenként. A Deponia nem automatikusan állapítja meg ezt, hanem sokat konzultálnak a lakásszövetkezetekkel, közös képviselőkkel. Azt tapasztalják, hogy évről évre folyamatosan nő a vegyes és a szelektív hulladék mennyisége. Sokan jelezték, hogy egyetértenek azzal, hogy növeljék a kapacitást edény darabszámban, vagy az ürítés gyakoriságával, néhányan azonban úgy gondolják, hogy erre nincs szükség. Ott élnek szerződésmódosítással, ahol ez indokolt, tehát ahol rendszeresen többlet hulladékmennyiség keletkezik.

A lakossági fórum résztvevői számos megoldandó problémát jeleztek: többek között a Rákóczi út 24. szám alatti fedett kukatárolóból a bűz a lakásokig terjed, a kórházhoz csak átszállásssal lehet menni a Virág Benedek utcából, vagy az Eszperantó téren gyakran nem tudnak leparkolni az ott élők a lakásaik előtt.

Válaszában Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy folyamatos a parkolóhelyek bővítése, a Koch László utcában a színház előtti területen 60 parkolót alakítottak ki, Palotai út pláza melletti részén első ütemben is több mint 300 parkoló helyet magába foglaló parkolóház épül. A buszközlekedés, közösségi közlekedés kapcsán arról számolt be a polgármester, hogy új hálózata lesz a városnak az intermodális közösségi központ megvalósításával egyidejűleg. Az új hálózat hamarosan első változatban elkészül, a megrendelést úgy adta ki az önkormányzat, hogy a város minden területéről átszállás nélkül pár konkrét helyet, például a kórházat és a vasútállomást el kell tudni érni. A hálózatot lakossági fórumokon tárgyalják meg a fehérváriakkal a következő időszakban.

A Rákóczi út 20-26. számú háztömbnél Dr. Kovács Zsoltné a Deponiával együtt tart majd bejárást. Ezt a háztömböt érinti, hogy a Rákóczi út felőli oldalán lévő elhanyagolt közterület megújul, a Városgondnokság parkrendezési tervet készített, amely a zöldterület fejlesztést is magában foglalja.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.