Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Március 08. 13:34, vasárnap | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hun férfi koponyája alapján készült arcrekonstrukciót lepleztek le Marosvásárhelyen

Hun férfi koponyája alapján készült arcrekonstrukciót lepleztek le Marosvásárhelyen

Egy hun előkelő férfi koponyája alapján készült arcrekonstrukciót lepleztek le Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában - közölte a Magyar-Turán Alapítvány az MTI-vel.

A közlemény szerint Erdély első hun lovas-temetkezéses sírját Gál Szilárd Sándor vezetésével a Maros Megyei Múzeum régészei tárták fel még 2016-ban Marosszentgyörgy határában. Az ásatás során hamar kiderült, hogy több szempontból is rendkívül értékes és érdekes leletegyüttesről van szó.

Az eltemetett fiatal férfi előkelő volt, ezt a sírmellékletei bizonyítják, valamint koponyáját mesterségesen torzították, amely a hun korszakban egy jellegzetes szokás volt. Az embertani jellegei alapján pedig sejthető volt, hogy a hun népesség azon csoportjához tartozik, amely a keleti, belső-ázsiai valószínűleg a hun elithez tartozó felmenőkkel rendelkezik.

Ezért merült fel annak a lehetősége, hogy a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában egy tudományos arcrekonstrukció készüljön a hun férfiról. A koponya részletes, a különböző arc régiókra is kiterjedő taxonómiai vizsgálatát Bíró András Zsolt antropológus végezte el. Felkérték továbbá Török Tibor genetikust, a Szegedi Biológiai Központ tudományos munkatársát további vizsgálatok elvégzésére. A csontmintákból kinyert DNS végül igazolta a férfi belső ázsiai származását.

A budapesti székhelyű Magyar-Turán Alapítvány támogatásával Kustár Ágnes antropológus a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa készítette el a fejet ábrázoló rekonstrukciós szobrot, amelyet Bíró András Zsolt antropológus a pénteki leleplezést követően át is adott Soós Zoltánnak, a Maros Megyei Múzeum igazgatójának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.