Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 11. 05:44, hétfő | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Idén is ezrek voltak a Börgöndi Légiparádén

Idén is ezrek voltak a Börgöndi Légiparádén

Az Albatrosz Repülő Egyesület és a Székesfehérvári Repülésért Alapítvány idén is méltó rendezvénnyel tisztelgett a város repülős hagyományai előtt.

Tartalmas, színes, az elődök példájához méltó repülőnap volt az idei is, ahol minden érdeklődő megismerhette a Nemere projektet, mely arról szól, hogy megépítik újra az 1936-ban Fehérváron készült, Nemere nevű rekorder vitorlázógépet.

1936-ban Rotter Lajos mérnök, egy húsz méteres fesztávolságú vitorlázó repülőgépet tervezett, amelyet mindössze hat hónap alatt építettek meg az egykori Székesfehérvár-Sóstó repülőtéren, majd céltáv-repülésben az 1936-os Olimpián világrekordot repült.

A Nemere fából készült modelljét Rotter Lajos egykori íróasztalán, az eredeti tervek másolatával együtt nézhette meg a közönség.

1936. augusztus 12-én Rotter Lajos Berlinből Kielbe, a vitorlás versenyszámok helyszínére repült, és ez a 3 óra 53 perc alatt végrehajtott 326,5 kilométeres távrepülés rekord volt.

Az ember ősi vágya a repülés az elmúlt száz évben vált realitássá, melyből Székesfehérvár is kivette a részét – mondta Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, miniszter-helyettes az idei légiparádé megnyitóján. Ennek hagyományát viszi tovább az Albatrosz Repülő Egyesület. Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség is mindig részese a Börgöndi Repülőnapnak.

A megnyitón, a tavaly a város 100 éves fehérvári repülőmúlt emlékére felavatott Repülős emlékműnél koszorúzással tisztelegtek.

Köszönjük az Albatrosz Repülő Egyesületnek, hogy évről-évre megrendezi a Börgöndi Repülőnapot – mondta köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester. A Nemere projekttel kapcsolatban elmondta, hogy tisztelve elődeink teljesítményét, üzenve a jövőnek a Börgöndi Repülőtér fejlesztésének egyik szimbóluma lehet a legendás repülőgép.

Sziládi Dezső az Albatrosz Repülő Egyesület arról beszélt, hogy igyekeztek összeállítani olyan programot az idei légiparádéra is, ami újdonságokkal szolgál a látogatóknak. Viza Attila önkormányzati képviselő -utalva a Nemere projektre- a hagyománytisztelet fontosságáról beszélt, mint mondta nincs más dolgunk, mint azt, amit kaptunk a múltból, továbbadjuk a jövőnek.

Az idei repülőnap egyik különlegessége a vitorlázó repülőgépek kiállítása, ahol olyan gépeket láthattunk, mint az Antonov A-15, a C-2 Cinke, a Rubik R-11b Cimbora, a Grunau Baby IIb vagy az SzD-22C Mucha.

Idén is megérkezett a sugárhajtású oktató vadászrepülőgép az L-29 Delfin, de volt airsoft, modell repülőgépek bemutatója és vitorlázórepülő szimulátor is, továbbá elmaradhatatlan része volt a légiparádénak a sétarepülés a város fölött, de a bátrabbak a helikopterezést is kipróbálhatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.