Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Június 13. 14:18, kedd | Életmód
Forrás: femina.hu

Így lesz kullancsmentes a kert vegyszer nélkül - 6 növény, ami távol tartja őket

Így lesz kullancsmentes a kert vegyszer nélkül - 6 növény, ami távol tartja őket

Néhány természetes módszer és célzottan ültetett növény segít távol tartani a kullancsokat a kerttől.

Kullancsokkal nem csak erdei kirándulás alkalmával lehet találkozni. Városi parkokban, illetve akár a saját otthon kertjében is leselkedhetnek rád az apró vérszívók.

A legtöbb kullancsölő vegyszer nem használható kertekben - illetve sokan tartanak is tőlük -, néhány célzottan kullancsellenes intézkedéssel azonban sokat tehetsz azért, hogy távol tartsd a hívatlan látogatókat az otthonodtól.

Kullancsmentes kert

Kullancsűző növények

Vannak olyan növények, melyeknek illatát az apró vérszívók nehezen viselik. Jó hír, hogy ezek közül sok kifejezetten szép, és a kert dísze lehet. Ilyen például a levendula, a körömvirág, a rozmaring, a zsálya, az illatos macskamenta vagy az eukaliptusz.

Rövid gyep

A kullancsok a hűvös, nedvesebb kerteket szeretik. Ha a fű túlságosan hosszú, esetleg avar is maradt a talajon, az kedvező feltételeket teremt az apró vérszívók számára. Érdemes tehát a gyepet röviden tartani, hogy a napfény a talajt is elérhesse. Ha esetleg felesleges lomok is vannak a kertben, attól ugyancsak jó lesz megszabadulni.

Kerítéssel a kullancsok ellen?

A kullancsok nagy részét a kertben megforduló állatok hozzák be. Ha azonban egy megfelelő kerítéssel tudsz tenni a sünök, kóbor macskák, kutyák, kisebb rágcsálók ellen, akkor a kullancsok száma is csökkenthető.

Kavicságy, fenyőkéreg

Amennyiben a kert természetközeli helyen van - erdő vagy mező szomszédságában - úgy a kullancsok könnyen bejuthatnak a kertbe. Az ellenük való védekezésben sokat segíthet a természetes akadály. Ha a kerítés tövébe fél méter széles síkban kavicságyat, esetleg mulcsot szórsz le, azzal megszakítod a természetes növényzetet. A fűhöz képest könnyebben átmelegedő kavicson vagy fenyőkérgen nem szívesen kelnek át a kullancsok, így jó eséllyel nem jutnak be a kertbe.

A kullancs eltávolítása

Ha mégis kullancsot találsz magadban vagy a gyerekben, fontos, hogy minél előbb eltávolítsd. Ha szemfüles vagy, valószínűleg legkésőbb az esti fürdésnél észreveszed az apró vérszívót. Ilyenkor egy csipesszel egyszerűen fogd meg az állat testét minél közelebb a bőrödhöz, majd egy határozott mozdulattal távolítsd el. Nem probléma, ha az állat feje - valójában szájszerve - bennszakad, a test egy kisebb helyi gyulladás következtében általában kilöki magából.

femina.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.