Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Augusztus 21. 07:10, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Iszlám Állam - Brit lapok: valószínűleg londoni az amerikai újságíró gyilkosa

Iszlám Állam - Brit lapok: valószínűleg londoni az amerikai újságíró gyilkosa

A csütörtöki brit lapok egybehangzó értesülései szerint valószínűleg londoni illetőségű az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia azon tagja, aki kivégzett egy amerikai újságírót.

Azt Philip Hammond brit külügyminiszter is elismerte a BBC-nek nyilatkozva, hogy az interneten feltűnt videón, amely James Foley kivégzését mutatja, az álarcban látható gyilkos brit akcentussal beszél.
A The Guardian című vezető baloldali lap csütörtöki kiadásában idézi Paul Kerswill professzort, a Yorki Egyetem lingvisztikai szakértőjét, aki szerint az arcát fekete kendőbe burkoló terrorista "multikulturális londoni angolt" beszél a felvételen. Kerswill szerint ez az akcentus elsősorban az East Enden, vagyis Kelet-London összetett etnikai lakosságú városrészeiben honos.
Claire Hardaker professzor, a Lancasteri Egyetem lingvisztikai előadója a lapnak szintén azt mondta, hogy a felvételen hallható kiejtés délkelet-angliai, a legnagyobb valószínűséggel londoni származásra utal. Az akcentus egyértelműen brit, és ezen belül Anglia déli vidékeire jellemző - tette hozzá.
A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapnak Szíriában korábban fogva tartott, de kiszabadult túszok elmondták, hogy a férfi John néven ismert, és egy négyfős, pakisztáni származású britekből álló csoport tagja, amelyet nyugati túszok őrizetével bízott meg az Iszlám Állam. A négy brit a The Timesnak nyilatkozó források szerint "Beatles" néven volt közismert a korábbi túszok és a dzsihádisták körében egyaránt, tekintettel létszámukra és brit származásukra.
A lap értesülései szerint az amerikai újságírót meggyilkoló terrorista immár a brit belső és külső elhárítás - az MI5 és az MI6 -, valamint a brit hadsereg kommandós feladatokra kiképzett különleges alakulata, az SAS első számú célpontja.
A The Times által megszólaltatott szakértők szerint a kivégzést ábrázoló videót professzionális szoftverrel szerkesztették, ami nyugati médiaprodukciós képzettségre utal.
A Scotland Yard felhívásban figyelmeztette a brit lakosságot arra, hogy az amerikai újságíró meggyilkolásáról készített és egyes közösségi portálokra felkerült videó letöltése, terjesztése, sőt akár csak megtekintése is bűncselekménynek minősülhet a terrorellenes brit törvények alapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.