Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Karácsonyig megérkezik a kifizetés a vasutasokhoz

Karácsonyig megérkezik a kifizetés a vasutasokhoz

A vasutasok pénzügyi ösztönzésének idei évi átutalásárólt alá megállapodást Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Kövesdi Szilárd, a GySEV Zrt. vezérigazgatója, Skála János, a GySEV Zrt. vezérigazgató-helyettese és Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke. A vasúti munkavállalók számára elkülönített forrásból a MÁV Csoport vállalatainál összesen mintegy 30 ezer dolgozó jut fejenként átlagosan nettó 32000 forinthoz.

A vasutasok számára Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke által tavaly novemberben aláírt megállapodás alapján fizetnek ki három év alatt összesen 5 milliárd forintot. Az egyezséggel eredményesen lezárult a VDSzSz Szolidaritás gördülő-sztrájksorozata: a szakszervezet a pénzt a vasutasok részére a korábbi évek átszervezésében való szerepvállalásuk miatt követelte.

Az érintett munkavállalók az első egymilliárd forintot már tavaly decemberben megkapták. A kormány az idei évre eső kétmilliárd forint fedezetét költségvetési átcsoportosítással biztosította. A fennmaradó kétmilliárd forint a 2013. évi költségvetési törvényben szerepel.

A kormány munka alapú gazdaság felépítésére, a munkahelyek megtartására, a foglalkoztatás bővítésére törekszik, helyre kívánja állítani a munka becsületét. A magyar vasutasok fontos szereplői a magyar dolgozó társadalomnak, a vasúti ágazat hagyományosan a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozik. A pénzügyi ösztönzéssel a Kormány a vasutasok példás helytállását és a vasúti ágazat kiemelt fontosságát ismeri el.

Egy decemberi kormányhatározat a GySEV Zrt.-hez a MÁV Csoporttól 2011-ben, munkajogi jogutódlással átkerült munkavállalók részére is lehetővé teszi a kifizetést. A pénzügyi ösztönzés a megállapodás szerint mindegyik vasúttársaságnál csak azokat a munkavállalókat illeti meg, akik nem tartoznak a vállalatoknál működtetett prémiumrendszerek hatálya alá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.