Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 19. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Kezdődik a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Kezdődik a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Több mint 170 program és 26 ország 160 kiállítója várja a közönséget a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely ma kezdődik a Millenáris parkban.

A könyvfesztivál díszvendége idén Daniel Kehlmann német író lesz. A Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke adja át a német szerzőnek, akit Darvasi László laudál a négynapos rendezvény megnyitóján.

A kortárs német irodalom "csodagyerekeként" számon tartott író 1975-ben Münchenben született, jelenleg Bécsben és Berlinben él. Regényei és esszékötetei már huszonéves korában hatalmas kritikai és közönségsikert arattak Németországban, a világhírt pedig A világ fölmérése című regénye hozta meg számára: csak Németországban 2,3 millió példányt adtak el belőle és 46 nyelvre, köztük magyarra is lefordították. Kritikusai világszerte kifinomultságát, hatalmas tárgyi tudását, intelligenciáját és páratlan humorát dicsérik.

A könyvfesztivál díszvendég országa ezúttal Szerbia lesz, ehhez kapcsolódva számos szakmai program, könyvbemutató és pódiumbeszélgetés várja a délszláv ország irodalma iránt érdeklődőket. A Szerb Köztársaság részéről Vladan Vukosavljevic kultúráért és médiáért felelős miniszter mond köszöntőt a fesztivál csütörtöki megnyitóján.

A vasárnapig tartó rendezvény egyik kiemelkedő eseménye az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amelyre idén 18 országból érkeznek résztvevők. A KKM-Balassi Intézet hét országból vár könyves szakembereket idei programjára. A Kis Könyves Éjen 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez kulturális programokat, amelyekről a kiskonyves.blog.hu oldalon lehet tájékozódni.

A könyvfesztivál részletes programját a www.bookfestival.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.