Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Július 20. 09:18, csütörtök | Helyi
Forrás: mti.hu

Kiemelt turisztikai helyszíneken tart ellenőrzéseket a kormányhivatal

Kiemelt turisztikai helyszíneken tart ellenőrzéseket a kormányhivatal

Fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket tart Budapest Főváros Kormányhivatala az idegenforgalmi szempontból frekventált helyszíneken. (Kép: illusztráció)

Különös tekintettel a FINA Világbajnokság eseményeinek környezetében működő vendéglátó-egységeknél, alkalmi árusoknál és mutatványos eszköz-üzemeltetőknél. A kormányhivatal közlekedésfelügyeleti hatósága pedig a személyszállítást végző szolgáltatók jogszerű működésére fordít kiemelt figyelmet.

Az idegenforgalmi főszezon, különösen a FINA Világbajnokság és a Sziget Fesztivál jelentős turisztikai forgalmat generál a fővárosban, így Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztálya ebben az időszakban kiemelten ellenőrzi a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő vendéglátó-egységeket, alkalmi árusokat és mutatványos eszközöket üzemeltető vállalkozásokat.

Az ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, illetve vizsgálják, hogy a vállalkozások betartják-e a vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az árak és a nyitvatartási idők megfelelő feltüntetése és a hitelesített Vásárlók Könyve mellett a fogyasztóvédelmi hatóság azt is ellenőrzi, hitelesek-e a mércék és mérlegek. Mindemellett azt is figyelik, hogy kihelyezték-e a tájékoztatót azokról az elérhetőségekről, ahová a vásárlók panasz esetén fordulhatnak.

  • A fogyasztóvédelmi szakemberek próbavásárlásokat is tartanak, amelyek során a nyugtaadási kötelezettségen kívül azt vizsgálják, megkárosítják-e a vásárlókat például hamis méréssel vagy hamis számolással.

Az olyan mutatványos berendezések esetén, mint a körhinta, ugráló asztal, légvár, azt ellenőrzik, hogy azok érvényes tanúsítványokkal rendelkeznek-e, kihelyezték-e a megfelelő adattáblákat, folyamatosan vezetik-e az üzemeltetési naplót, továbbá a berendezést működtető személyzet oktatásáról szóló igazolás meglétét is vizsgálják.

A FINA Világbajnokság megnyitója előtti napokban a turisztikai szempontból kiemelt Margitszigeten felmérő ellenőrzést tartott a kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya, amely során három vizsgált vendéglátóipari egységnél, illetve egy mutatványos berendezést üzemeltető vállalkozásnál talált kisebb-nagyobb hiányosságokat a hatóság. Ezeket már pótolták, illetve rövid időn belül pótolni fogják a vállalkozások. A fogyasztóvédelmi hatóság az előzetes ellenőrzés után a 17. FINA Világbajnokság teljes ideje alatt is kiemelt figyelmet fordít a jogszabályi előírások betartásának ellenőrzésére.

A közúti személyszállítást végző szolgáltatókat is fokozottan figyeli a kormányhivatal a Vizes Világbajnokság ideje alatt. A Közlekedés Felügyelet nemcsak az engedéllyel rendelkező személytaxik és más személygépkocsis személyszállítók tevékenységét vizsgálja fokozottan, hanem az engedéllyel nem rendelkező szolgáltatók kiszűrése érdekében is végeznek ellenőrzéseket.

A hatósági jelenlét célja, hogy a személyszállítási szolgáltatók a közlekedés-biztonsági feltételek betartása mellett a jogszabályi előírásoknak megfelelően végezzék tevékenységüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.