Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. Június 18. 15:41, vasárnap | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Közös Úrnapi körmenetét tartották a belvárosban

Közös Úrnapi körmenetét tartották a belvárosban

Vasárnap, a város papságával tartott ünnepi püspöki szentmise után került sor Székesfehérvár egyházközségeinek közös Úrnapi körmenetére.

A megyés főpásztor hívek sokaságának kíséretében, ünnepélyes menetben hordozta körül az Oltáriszentséget a Belvárosban, ahol négy oltárt állítottak fel a körmenet útvonala mentén. A virágokkal díszített ideiglenes oltároknál rövid szertartást végeztek evangéliumolvasással, énekléssel és áldással.

Spányi Antal megyés püspök a Székesegyházban koncelebrált ünnepi szentmise kezdetén megköszönte Székesfehérvár papjainak, a ministránsoknak, virágszóró gyerekeknek és minden jelenlévőnek, hogy együtt fejezik ki tiszteletüket az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus előtt. A közel 800 éves hagyományra visszatekintő Úrnapját Nagycsütörtök mélységes titkához hasonlította a főpásztor, amelynek lényege, hogy a kenyér és bor színében Jézus Krisztus velünk, köztünk maradt.

Szentbeszédében megemlékezett azokról a vértanúkról, akik a történelem során az Oltáriszentségért veszítették életüket, de megemlítette napjaink vértanúit is, akik életüket adják hitükért ma is. „Amikor kimegyünk a városba a körmenettel, arról teszünk tanúságot, hogy Krisztus szeretete jelen van az életünkben.” – fogalmazott Spányi Antal. „Amikor életünk során megszenvedünk az igazságért, egyre inkább megértjük, hogy ez a világ, bár mindenféle ígérettel, boldogsággal kecsegtet, igazán csak az számít, ha valaki megajándékoz bennünket önmagával.” – tette hozzá.

A szentmise után a főpásztor körmenetben vitte végig az Oltáriszentséget a Belvárosban. A virágokkal díszített oltárokhoz a város papsága, az asszisztencia, a zászlóvivők, a képviselők, az énekkar és virágszóró kisgyerekek kísérték közvetlenül az Oltáriszentséget.

A Székesegyház altemplomának bejáratánál, a Püspöki Palota kapujában, a Fadrusz-keresztnél és a Szent Anna Kápolnánál felállított négy oltárnál közösen énekeltek, imádkoztak és egy-egy Evangélium-részletet olvastak fel.

Ezt követően az ünnepi körmenet résztvevői visszatértek, a Bazilikába, ahol a püspöki áldás után az ünnep a Pápai és a Magyar Himnusszal ért véget. Az eseményen részt vett Róth Péter Székesfehérvár alpolgármestere is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.