Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Augusztus 18. 17:03, péntek | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Különleges időutazás kezdődött - középkori forgatag a Koronázási Ünnepi Játékokon

Különleges időutazás kezdődött - középkori forgatag a Koronázási Ünnepi Játékokon

A sziporkázóan szellemes utcaszínházi sorozat idén a negyedik epizóddal jelentkezett, újabb dalbetétekkel, mutatványokkal és sok meglepetéssel.

Középkori piaccal, zenetérrel, lovas táborral, foglalkoztatókkal, jósok és boszorkányok sikátorával és különleges történelemóra-színházzal kezdődött el a Belvárosban és környékén a Koronázási Ünnepi Játékok, ami vasárnapig tart majd. A "Koronatanúk kora" címmel a Mátyás király-emlékműnél délelőtt Lábodi Ádám és Egger Géza történelemóra-színházát is láthattuk.

Különleges időutazásban van részük azoknak, akik a Koronázási Ünnepi Játékok idején ellátogatnak Székesfehérvár Belvárosába. Érdekes, színes, interaktív programhelyszínek közül válogathatunk, a Városház téren a középkori piac és középkori városi élet elevenedett meg a Szabad Színház életképeivel. Piaci perpatvaroknak és vásári jeleneteknek is szemtanúi lehetünk. A pergő nyelvű kofák, ravasz kalmárok és korhely komédiások hamisítatlan középkori hangulatot varázsolnak Fehérvár utcáira.

A hangulatot a Jancsárkert árusai és kézművesek teszik teljessé, a járókelők pedig korabeli mesterségeket és attrakciókat is kipróbálhattak. Az interaktív Gólyalábas vásári komédiák táltosokat, szerelmi történeteket idéznek meg, míg Pannon mesék címmel utcaszínház is várta a népes forgatagot. A Mátyás király-emlékműnél Zenetér, a Bartók Béla téren Bábosok tere, a Szent János közben Jósok és boszorkányok sikátora, az Országzászló téren Scola Capitularis Ecclesiae Alba Regiae, vagyis középkori iskola játszóház fogadja a látogatót.

A Szent János közben, a Jósok és boszorkányok sikátorában kártyát vetnek, hörcsöggel jósolnak, szerencsecédulát húznak. A kisebbeknek a kedves Északi boszorkány olvas mesét és óriások teszik próbára a bátor jelentkezőket. Az utcában járók boszorkányjelmezbe bújhatnak, hogy az így készült fotót emlékül magukkal vigyék. A kezdő boszorkányok készíthetnek talizmánt és gyógyfüves cukorkát, valamint megízlelhetik az élet vizét is.

Idén is lódobogástól hangos a Jávor Ottó tér. A lovas hagyományőrző csapatok interaktív foglalkozásokkal a táborélet rejtelmeit fedik fel a kíváncsiak előtt és izgalmas bemutatókkal szórakoztatják a közönséget, akik közül a legbátrabbak a lovak hátára is felpattannak. A Zichy ligetben hagyományőrző csapatok keltik életre a múltat Székesfehérvár szívében a tábori élet bemutatásával és harcászati bemutatókkal.

A "Koronatanúk kora" címmel a Mátyás király-emlékműnél délelőtt Lábodi Ádám és Egger Géza történelemóra-színházát láthattuk. A sziporkázóan szellemes utcaszínházi sorozat idén a negyedik epizóddal jelentkezett, újabb dalbetétekkel, mutatványokkal és sok meglepetéssel. A világhírű akrobatikus történelemóra-színházban III. Béla király és kora jelenik meg, miközben fényt derítenek például olyan titkokra is, hogy hogyan keletkezett a Szent Korona és ki volt valójában Anonymus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.