Városlista
2021. október 24, vasárnap - Salamon

Hírek

2017. Július 05. 17:47, szerda | Helyi
Forrás: FMH

Legalább három halálos munkahelyi baleset történt az idén Fejérben

Legalább három halálos munkahelyi baleset történt az idén Fejérben

A dolgozók 30 százalékát súlyosan szabálytalan munkakörülmények között foglalkoztatják az országban. De mi van Fejér megyében?

Az idei év első negyedében országosan 3853 munkáltatónál végeztek munkavédelmi ellenőrzést, s 76,9 százalékuknál (2963 cégnél) állapítottak meg különféle munkavédelmi szabálytalanságot.

Megdöbbentően magas arány, bár mindkét esetben kedvezőbbek az adatok a tavalyihoz képest. Az idei munkavédelmi ellenőrzés összesen 59 ezer 330 alkalmazott munkavégzési körülményeire terjedt ki, és a szabálytalanságok 69,5 százalékukat érintették.

Ez az arány magasabb a tavalyi 64,2 százaléknál. A dolgozók több mint 30 százalékát súlyosan szabálytalan munkakörülmények között foglalkoztatják. Elsősorban ezzel magyarázható, hogy már az év első negyedében 35 halálos baleset történt az országban.

A jelentések összegzése szerint - a feketelista.hu közlése szerint - pénzbeli szankcionálásra a munkavédelmi ügyek mindössze 2,8 százalékában került sor: 133 munkáltatót összesen mintegy 42 millió forintra bírságoltak. Talán feltűnően szolidnak tűnnek ezek a szankciók, ám jelzik a hatóság "jóindulatát", miszerint a kis- és középvállalati körbe tartozó cégeket első esetben vagy kisebb mulasztások esetén nem büntetik, hanem a hibák kijavítására kívánják ösztönözni.

De mi a helyzet Fejérben?

A kormányhivatal szerint 2016-ban az ellenőrzött munkáltatók száma Fejérben 496 volt, melyből 446 munkáltatónál állapított meg a hatóság szabálytalanságot. Idén, az első negyedévben az ellenőrzött munkáltatók száma 112 volt, ebből 102 munkáltatónál intézkedtek szabálytalanság miatt. Tavaly a megyében 1385 munkabaleset történt, melyből 5 volt halálos kimenetelű, egy súlyos, egy pedig súlyos, életveszélyes kimenetelű. Idén, az első negyedévben a bejelentett munkabalesetek száma 383 volt, amelyből 3 halálos, 2 súlyos, egy pedig maradandó károsodást okozó munkabaleset.

2016-ban 27 munkavédelmi bírságot szabtak ki, összesen csaknem négymillió forint összegben. Idén, az első negyedévben 5 esetben szabtak ki Fejérben munkavédelmi bírságot, összesen tízmillió forint összegben. (A munkavédelmi bírság legmagasabb összege 10 millió forint lehet.) A bírságot megalapozó munkavédelmi hiányosságok jellemzően a védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve kiiktatása, a leesés veszélye, egyéni védőeszközök biztosításának, valamint a védőeszközök használatának elmulasztása.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 11. 08:36, hétfő | Helyi

Vendéglátó üzletek adatszolgáltatási kötelezettsége - október 31-ig várják a bejelentéseket

A vendéglátó üzletek üzemeltetőihez fordul hirdetményével a Polgármesteri Hivatal. Kérik a vonatkozó – és alábbiakban olvasható

2021. Szeptember 27. 08:55, hétfő | Helyi

Még idén kezdődhet a Multicsarnok építése az útkapcsolatokkal együtt

Magyarország Kormánya döntött: biztosítja a szükséges forrást, ezzel indulhat a Multicsarnok építése - jelentette be Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester

2021. Szeptember 27. 08:49, hétfő | Helyi

Áramszünet lesz a héten több utcában karbantartás miatt

Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan szeptember 27-én és 28-án a Bőrgyár utcában,

2021. Szeptember 23. 09:00, csütörtök | Helyi

Hétfőtől ideiglenesen nem lehet Budai útról a Gáz utca felé kanyarodni

Földgáz vezeték-javítás miatt szeptember 27-én, hétfőn 08.00 órától megváltozik a Budai út – Gáz utca – Lövölde utca csomópont forgalmi rendje: