Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2022. Február 21. 12:06, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Lesz elég árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez

Lesz elég árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez

Lesz elegendő mennyiségű és minőségű árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfőn az MTI-vel.

A kalászos vetőmagok szaporítóterületeinél a korábbi évektől eltérően nincs jelentős kiesés, hiányra a közlemény szerint egyik fajtából sem kell készülni.

Adataik alapján a tavaszi árpa vetőmag szaporító-területe az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal nőtt. Körülbelül 6 ezer tonnányi árpa vetőmag kerülhet forgalomba, ami akár 100 százalékos felújítási arányt is jelenthet a várható méretű, vagyis a tavalyit 10 százalékkal meghaladó vetésterület esetén is.

A tavaszi zab várható vetőmagmennyiségét több mint 2600 tonnára becsülik. A szövetség szerint ha a termőterület nagysága nem változik a tavalyihoz képest, akkor ez majdnem 50 százalékos felújítási arányra ad lehetőséget.

A szervezet szerint a termelők visszajelzései alapján a vetőmagkészletek fedezik az igényeket, minőségi gondok sem várhatók. A sörárpa és a takarmányárpa termeltetése nem változik jelentősen, az elmúlt évről áthúzódó készletek mennyisége idén is minimális - tették hozzá.

Kiemelték, hogy a klímaváltozás miatt nőtt az ősszel levetett tavaszi árpa aránya, a fajta- és vetőmag-tulajdonosok ezért már késő ősszel kihirdették a vetőmagárakat. A vetőmagszövetség emiatt 2022-re nem hirdet tájékoztató árat - olvasható a közleményben.

Címkék: árpa, búza, vetőmag, zab

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 25. 07:41, szombat | Belföld

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán pénteken.

2023. Március 25. 07:40, szombat | Belföld

Orbán Viktor: megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól

Megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól - jelentette be a miniszterelnök közösségi oldalán pénteken.

2023. Március 24. 15:35, péntek | Belföld

Beérte Portugáliáét az egy főre jutó magyar GDP, vásárlóerő paritáson

Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást, a baloldali gazdasági szakértők \"károgása\" és a jegybanki vélemények ellenére az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP -

2023. Március 24. 12:27, péntek | Belföld

Úgy be volt rúgva, hogy állni se bírt, mégis a volán mögé ült - Videó

A rendőrök továbbra is hangsúlyozzák, hogy ne vezessen gépjárművet, ha alkoholt, vagy bódító hatású szert fogyasztott a vezetés megkezdése előtt!