Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Szeptember 26. 05:00, csütörtök | Kék hírek
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már körözést is elrendelhetnek a járási hivatalok

Már körözést is elrendelhetnek a járási hivatalok

Módosították a szabálysértési eljárásokról szóló, a közelmúltban elfogadott törvényt. Eszerint a rendőröknek egyes esetekben újra van mérlegelési lehetőségük, az ismeretlen helyen tartózkodó tolvajokat pedig már a járási hivatalok is köröztethetik. Veszélyhelyzetben a szabályszegő teherautó vezetők jogosítványát akár be is vonhatják.

A szabályozás fiatalkorúakra vonatkozó bekezdései enyhítést tartalmaznak: eddig őket akár több százezer forintra is büntethették, szeptember elsejétől viszont a pénzbírság felső határa ötvenezer forintra csökkent.

A csekély súlyú szabályszegések esetén helyszíni bírságok esetében a rendőröknek újra van mérlegelési lehetőségük: ha a vétkesek elismerik a szabálysértést, és ha az egyenruhások úgy ítélik meg, hogy elegendő a figyelmeztetés is, akkor nem kötelező a bírság.

Szigorodtak az előírások a tulajdon elleni szabálysértésekre vonatkozóan. A lopások ismeretlen helyen tartózkodó elkövetőit már körözhetik is. A keresést pedig a január óta működő járási hivatalok is elrendelhetik azok esetében, akiket szabálysértési elzárásra ítéltek, de nem jelentek meg a büntetés-végrehajtási intézetben. Mindettől azt várják, hogy a kisebb súlyú bűncselekmények elkövetői mihamarabb rendőrkézre jussanak, illetve minél előbb megkezdjék büntetésük letöltését azáltal, hogy az ügyintézést felgyorsítják.

A közelmúltban levonult dunai árhullám során több példa is volt arra, hogy teherautókkal megpróbáltak behajtani a sofőrök a lezárt útszakaszokra, nehezítve ezzel a mentési munkálatokat. Az ilyen eseteket még szigorúbban ítélik meg a jövőben. Veszélyhelyzet alkalmával a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművekkel közlekedő szabályszegők nemcsak bírságra, hanem jogosítványuk időleges bevonására is számíthatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 07. 07:31, kedd | Kék hírek

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.