Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 13. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: orientpress

Meddig vállalhatnak gyereket a férfiak?

Meddig vállalhatnak gyereket a férfiak?

A nők gyermekvállalásának ideális koráról sokat hallani, de egy férfi vajon meddig vállalhat gyereket? Mikor számít már túl idősnek ahhoz, hogy apa legyen? Vajon 45-50 éves kor fölött csökken a sperma minősége? Kiderül a Fox News cikkéből.

A válasz egyszerű: nem, mert a férfiak nem szembesülnek azokkal a korbeli korlátokkal, mint a nők. Bár azt mondják, hogy a sperma minősége, gyorsasága és mennyisége jelentősen csökken 50 év fölött, számos híres ember példája mutatja, hogy a férfiak ennél idősebb korukban is vállalhatnak gyereket.

Charlie Chaplinnek például 73 éves korában született gyereke, Tony Randallnak pedig két örököse is lett a hetvenes évei végén – és még nem ő vezeti a világrekordot. Egy indiai farmer, Nanu Ram Jogi 90 évesen lett apuka 2007-ben.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiaknak ne lennének termékenységi problémái: ez ugyanis minden egyes évtizeddel jelentősen csökken, különösen 35 éves koruk után. Az 50-80 éves korúak spermaszáma a 20-50 közöttiekének a 75 százaléka. Annak mobilitása szintén csökken az évek előrehaladtával: a legjobb 25 éves kor előtt és a leglassúbb 55 éves kor után. A sperma gyorsasága 35-55 éves kor között mintegy 54 százalékkal csökken, függetlenül az együttlétek gyakoriságától.

Igaz az is, hogy az idősebb férfiaknak nagyobb valószínűséggel fog születési rendellenességgel világra jönni gyermekük: ilyen az autizmus, a Down-szindróma, vagy egyéb genetikai betegségek. Szintén nagyobb a kockázata annak, hogy az édesanya elvetél, ha idősebb férfitől esik teherbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.