Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2018. Február 07. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Medve támadt egy fiatal férfira a székelyföldi Szenterzsébeten

Medve támadt egy fiatal férfira a székelyföldi Szenterzsébeten

Medve támadt kedden egy 25 éves férfira a székelyföldi Szenterzsébeten - közölte a Székelyhon.ro portál.

A fiatalember mogyoróvesszőt gyűjtött az erdőben, alig 300 méterre a településtől, amikor rátámadt a medve. A nagyragadozó többször is megharapta a férfi bokáját és combját. Az áldozatot a székelyudvarhelyi kórházba vitték, ahol a sebészeti osztályon kezelik. A kórház igazgatója a portálnak elmondta: a sérült állapota stabil.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az egyik közösségi portálon közzétett videoüzenetben arra biztatta az érintetteket, hogy tegyenek bejelentést a vadállatok támadásairól, a károkról és sérülésekről, a területileg illetékes vadásztársaság pedig azonnal kérjen engedélyt a Környezetvédelmi Minisztériumtól a veszélyes állatok kilövésére.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A székelyföldi károsultak tiltakozásai nyomán tavaly szeptember elején a minisztérium 140 veszélyesnek talált medve és 97 farkas kilövését vagy áttelepítését tette lehetővé, de minden egyes kilövési vagy áttelepítési kérelmet Bukarestnek kell jóváhagynia.

A 2017 eleji állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik