Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 27. 14:08, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a legnagyobb franciaországi illegális cigánytelep felszámolása

Megkezdődött a legnagyobb franciaországi illegális cigánytelep felszámolása

Megkezdődött a legnagyobb franciaországi illegális cigánytelep felszámolása a Párizs közeli Saint Ouenban, ahol mintegy 800 ember élt - közölte szerdán a helyi prefektúra.

A párizsi városi fűtést biztosító egyik erőmű közelében lévő üres telekről mintegy 250 személyt, köztük 70 gyereket telepítettek ki a rendőrök. A többi táborlakó egy része már korábban elhagyta a területet, kedden este pedig 300-an távoztak önként. A szerda reggel 8 órakor kezdődött rendőri felszámolás incidensek nélkül zajlik.
A terület - amelyen júliusban telepedtek le a kelet-európai romák -, az állami vasúttársaság (SNCF) tulajdonában van, a teherszállító vonatok sínpályái mellett. A bádogváros felszámolását az SNCF és a helyi önkormányzat kérésére rendelte el a bíróság.
Jacqueline Rouillon, Saint Ouen városának kommunista polgármestere az illetékes hatóságoknak a táborhely elfogadhatatlan higiéniás körülményeire és közbiztonsági problémáira hívta fel a figyelmét.
Október 30-án a fűtőipari vállalat panaszt tett a rendőrségen azért, mert a sínek menti viskók zavarták a 400 ezer párizsi háztartást, valamint a kórházakat és a párizsi közintézmények egy részét ellátó hőerőmű szénnel való ellátását.
A polgármester pénteken személyesen kérte meg a tábor utolsó lakóit, hogy 48 órán belül hagyják el a területet. Miután ez nem történt meg, az önkormányzat hétfőn kezdeményezte a rendőri fellépést.
A prefektúra közleményében jelezte, hogy "valamennyi azonosított család" számára felajánlottak szálláslehetőséget.
A lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság (Dihal) összesítése szerint Franciaországban mintegy 17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él mintegy 400 illegálisan kialakított bádogvárosban, 4 ezernek nincs közvetlen hozzáférése vízhez. Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza. Hivatalos becslések szerint az ilyen körülmények között élő kelet-európai romák száma az elmúlt fél évben csökkent Páris környékén. Többen találtak megfelelő szállást, mások elhagyták a fővárost. A legtöbb cigánycsalád a Párizstól északra található Seine-Saint-Denis megyében található, ahol Saint Ouen is fekszik. Egy 2012 végi összesítés szerint a Párizs körül található 11 700 roma közül 7500-an éltek itt. Ez Franciaország egyik legszegényebb megyéje, itt robbantak ki 2005-ben a külvárosi zavargások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -