Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 22. 14:09, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI / HírTV

Megölték a toulouse-i merénylőt

Megölték a toulouse-i merénylőt

Rendőrségi források szerint megölték a francia kommandósok az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettesét, aki egy rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóházban 32 órával ezelőtt barikádozta el magát.

Rendőrségi források szerint a kommandósok megölték csütörtök délelőtt a merénylőt, aki ellenállt a házba behatoló erőknek. Az AFP-nek azt nyilatkozták, három rendőr is megsérült - mivel a férfi ellenállt a házba behatoló erőknek - , egyikük állapota súlyos.

Néhány detonációt követően öt percen át folyamatosan lövéseket lehetett hallani. A rendőrségi források szerint a kommandósok fokozatosan és óvatosan haladtak előre, mielőtt behatoltak a gyanúsított lakásába, akivel szerda este 11 óra körül minden kapcsolat megszakadt.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a történtek kapcsán a Hír TV-nek azt mondta: az alapvető cél az volt, hogy élve fogják el a merénylőt, hiszen akkor kiderülhetett volna, hogy hol kapott kiképzést, kikkel állt kapcsolatban, kiktől kapott fegyvereket. Mivel nem voltak túszok, a rendőrség nem volt rákényszerítve, hogy gyorsan lépjen, de arra bizonyára nem számítottak, hogy valaki, aki 30 órája nem aludt, képes legyen így ellenállni a rendőri erőknek.

Nógrádi szerint több száz Franciaországban élő ember kaphatott ilyen kiképzést Pakisztánban, Afganisztánban és Irakban. Véleménye szerint sok hasonló esetre kell felkészülnie Nyugat-Európának, hiszen vezető nyugat-európai politikusok közül is többen arról beszélnek, hogy a bevándorlók, vagy azok leszármazottai közül vannak, akik nem akarnak integrálódni, azaz a multikulturális együttlét nem működik.

A szakértő beszélt arról is, hogy ugyan a titkosszolgálatok – ha hosszú ideig figyelnek is valakit – egy feltételezés alapján, hogy ő terrorista, nem tartóztathatják le, de azért hogy ezt a merényletet nem tudták megakadályozni, „fejek fognak hullani”.

MTI / HírTV / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése