Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Január 19. 14:26, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Meteorológia: egyre nagyobb területet borít víz a vetésekben

Meteorológia: egyre nagyobb területet borít víz a vetésekben

Az elmúlt napokban hullott csapadékot a talaj már nem tudja befogadni, így több folyón is komoly árhullám indult el és az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken.

A honlapjukon megjelent összefoglaló szerint a múlt héten ismét sok, helyenként 50-70 milliméter eső hullott, a hetek óta tartó csapadékos idő miatt a középső országrészben többfelé az ilyenkor szokásosnak a háromszorosa esett az elmúlt 30 nap során. A sok eső hatására árhullámok indultak el elsősorban az északi országrész folyóin. A talajok felső egyméteres rétege szinte országszerte telítetté vált, egyedül Sopron térségében hiányzik 90 milliméter körüli nedvesség a telítettséghez képest, azt a területet régóta "kihagyja" a csapadék.

Hozzátették: a sok eső ilyen rövid idő alatt már nem tud a talaj mélyebb rétegeibe leszivárogni, így egyre nagyobb területen van belvíz az Alföldön, amit a növények nem viselnek el tartósan.

Az elemzés szerint januárban eddig alig egy-két éjszakán volt gyenge fagy az országban, többfelé egyáltalán nem, pedig ez szokott az év leghidegebb időszaka lenni. Hozzátették: a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

Az elemzés szerint a következő egy hétben már közelíti az időjárás a januári átlagost, csökken a hőmérséklet és az eső mellett már hó is várható. A legtöbb csapadék a déli területeken valószínű, arrafelé újabb 20-30 milliméter is lehullhat. A belvizes területek kiterjedése tovább fog nőni, a vetések a vízborítást a lehűlő időben kissé jobban, de nem túl sokáig bírják majd. A hőmérséklet csökken, megjelennek az éjszakai fagyok, napközben pedig többnyire 0 és 5 fok között várható az értéke - írták.

Címkék: belvíz, eső

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.