Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mozgólépcső is vezet majd a Budai Várba

Mozgólépcső is vezet majd a Budai Várba

Hajókikötő a Várbazárral szemben, buszjárat a Batthyányi tér és az Oroszlános udvar között, mozgólépcső és panorámalift: közel 9,9 milliárd forintos projekt keretében alakul át a Budai Vár. Az I. kerületi önkormányzat a gyalogos és közösségi közlekedés támogatását, az egyéni közlekedés részarányának csökkentését tűzte ki céljául. A Rádió Orient műsorában Vágó Margit projektvezető és Dobrocsi Tamás műszaki vezető mutatta be a Közlekedés Operatív Program helyi terveit.

A 2011-es évben több kormányhatározat rendelkezett a Várbazár megújításáról, valamint a Budai Vár közlekedésfejlesztéséről. A Közlekedés Operatív Program keretében megvalósított fejlesztésre a Budavári Önkormányzat 2011 decemberében 3 milliárdos támogatást nyert. A 2012 februárjában megkötött támogatási szerződést több alkalommal módosították, a forrás végösszege eközben 9,9 milliárd forintra emelkedett. A Rádió Orient műsorában Vágó Margit hangsúlyozta, a projekt fő célja gyalogos és a közösségi közlekedés előtérbe hozása, a Várkertbazár felújítása mellett pedig számos mélygarázzsal, akadálymentesítéssel és mozgólépcsővel fejlődik a terület.

„A programban esélyegyenlőségre is törekedünk, és úgy javítjuk a Vár elérhetőségét, hogy közben csökkentjük a személyautók behajtási lehetőségeit ” – tette hozzá Dobrocsi Tamás műszaki vezető. A projekt első üteme 2015 februárjában zárul, azonban már 2014 tavaszára számos elem befejeződik. Vágó Margit elmondta, a Várkertbazárhoz kapcsolódó fejlesztések mellett a hajókikötő átadása, a Lánchíd utca közterület rendezése és a járműbeszerzések is tavaszra várható. A Várbazárral szemben kialakítandó hajókikötő egy új gyalogátkelővel, akadálymentes mozgólépcsővel és számos panorámalifttel is kiegészül. „Új liftek kialakítására külön projekt van, rövidtávon 4 ponton helyezünk el a várfalon kívül panorámalifteket.” - mondta el Dobrocsi Tamás.

A gyalogos közlekedés fejlesztése mellett a kerékpárosok is számos kedvezményt kapnak. A Lánchíd utca mellet önálló kerékpársávot alakítanak ki, amely az észak-déli kerékpáros tengely része lesz. A Clark Ádám téren BuBi állomást alakítanak ki – így a korzó megmarad a gyalogosoknak. Dobrocsi Tamás a közterület rendezések során a Döbrentei utca átalakításáról is beszélt; szavai szerint nagy átmenő forgalommal bíró útvonal csendes lakóutcává válik, a forgalmat az Erzsébet hídi felhajtóra terelik át.

A várszoknyán kialakított mélygarázsok mellett a budavári behajtási rendszert is korszerűsítik, s emellett a BKK-val közösen új autóbuszokkal gyarapítják a 16-os busz járműállományát - a 6 dízel jármű mellett 7 elektromos buszt kívánnak beszerezni. „A jelenlegi viszonylatok kisebb módosításával nagyobb területet kapcsolunk be a közösségi közlekedésbe. A jövőben a Batthyányi tér közvetlenül elérhető lesz a Várból, továbbá a várszoknyát is bevonjuk az útvonalba. Ezen felül a 16-os busz végállomása a Dísz térről az Oroszlános udvarba kerül.”

A BKK és az önkormányzat közös finanszírozásával megkezdődött a Vár útburkolatainak fejlesztése. Az útfelújítási program tavasszal a Szentháromság tér környékére érkezik, ezt a beruházást az Önkormányzat saját forrásaiból finanszírozza. Dobrocsi Tamás kiemelte, mindenhol zajmentes és korszerűbb burkolatot kapnak az utak. A műszaki tervező emellett egy gyalogos információs rendszer kialakításáról is szót ejtett. „Korszerű, internetalapú, okostelefonos tájékoztatási rendszer fogja segíteni a Várban élők, dolgozók és közlekedők mindennapjait.”

A hosszabbtávú fejlesztési lehetőségek közül Vágó Margit a Váron belüli gépjárműtárolás további csökkentését emelte ki. A várszoknyán további mélygarázsok létesítését tervezik: a Lovas utca mellett a Szabó Ilonka utcában is új parkolási lehetőségek születhetnek. A kerület továbbá a turistabuszok behajtását is szabályozza. „Hosszabb távon a turistabuszok kitiltását tervezzük, ehhez azonban megfelelő infrastruktúrát kell kialakítani. A Déli pályaudvar feletti használaton kívüli vasúti területeken turistabusz terminált tervezünk kialakítani.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk