Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Március 17. 09:40, csütörtök | Életmód
Forrás: hvg.hu

Napok alatt kigyógyította az egereket a rákból egy újfajta kezelés

Napok alatt kigyógyította az egereket a rákból egy újfajta kezelés

Újfajta megoldással álltak elő az amerikai Rice Egyetem tudósai, ami a jövőben segíthet a daganatos megbetegedések kezelésében.

Az egérkísérletek sikeresek voltak, az év végén a klinikai tesztek is elindulhatnak.

Egy újfajta – egyelőre kísérleti jellegű – kezelési mód nagyon jó eredményeket hozott a rákgyógyítás terén. A Science Advances című tudományos lapban közölt publikáció szerint az egérkísérletek során sikerült hat nap alatt kiktatni az előrehaladott petefészek- és vastagbéldaganatot az egerekben. A klinikai teszteket az év végén kezdhetik majd el a szakemberek.

A kezelés újdonságát nem is annyira a gyógyszer, mint annak a bejuttatási módja jelenti. A metódus során apró, „gyógyszergyártó” gyöngyöket ültettek az egerek szervezetébe, amelyek aztán folyamatosan nagy mennyiségben bocsátották ki az interleukin–2-t (IL2) nevű citokint (fehérjét). Ez egy természetes fehérje, ami bevonja a fehérvérsejteket a daganat elleni küzdelembe.

Az interleukin–2 egy, az immunrendszer reakcióját kiváltó fehérje. Bár ezt már eddig is használták a melanoma és a vesedaganat kezelésére, a legfőbb probléma, hogy úgy kell hatékonynak lennie az IL2-nek, hogy közben nincs veszéllyel a szervezetre. A túl sok citokin ugyanis gyulladást okozhat a szervezet más részeiben, ami komoly veszélyt jelenthet a beteg életére.

A mostani kísérletek során a gyöngyöket a hashártyába ültették be, ami lehetővé tette, hogy a gyógyszer a rákot támadja, ne pedig a szervezet egészét károsítsa. Ha a beültetett mennyiséget intravénásan adnák be a betegnek, annak végzetes következménye lenne, ebben az esetben azonban azt találták, hogy a citokin mennyisége a daganat körül 30-szor magasabb, mint a szervezet más részein.

Omid Veiseh, a texasi Rice Egyetem biomérnöke szerint a gyöngyöt elég egyszer beültetni, a „gyógyszergyár” pedig minden nap előállítja a megfelől mennyiségű IL2-t ott, ahol arra szükség van. A szakember szerint miután megállapították, hogy pontosan mennyi gyöngyre van szükség, a petefészekrák esetében 100 százalékban, a nyolc vastagbéldaganatos egér esetében pedig hétben sikerült elpusztítani a tumort.

A beültetett gyöngyök 30 napig termelték a citokint, ám a szakemberek szerint az sem jelentene gondot, ha 30 nap után egy újabb kúrára lenne szükség.

hvg.hu

Címkék: rákgyógyítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.