Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Augusztus 28. 11:59, hétfő | Életmód
Forrás: hvg.hu

Ne vegye meg őket: szívbetegségekhez és stroke-hoz vezethet, ha ultrafeldolgozott élelmiszereket eszik

Ne vegye meg őket: szívbetegségekhez és stroke-hoz vezethet, ha ultrafeldolgozott élelmiszereket eszik

Kardiológusok szerint a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása érdekében,

azok fogyasztása ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Két új tanulmány is erre jutott. A szakértők szerint a friss eredmények vészjelzésként kell, hogy szolgáljanak.

Két új tudományos kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, növelik a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a szívinfarktus, valamint a szélütés (stroke) kockázatát – összegzi a The Guardian az Európai Kardiológiai Társaság éves ülésén bemutatott eredményeket. A szakértők úgy vélik, mindez vészjelzésként kell, hogy szolgáljon.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak az instant levesek, az instant szószok, a fagyasztott pizza és készételek, valamint a virsli, a kolbász, a sült krumpli, az üdítő, a péksütemény, a sütemény, a cukorka, a fánk, a fagylalt és még sok más.

Egy másik vizsgálat az év elején arra jutott, hogy ezek az élelmiszerek hozzájárulhatnak a daganatos betegségek kialakulásához.

A beszámoló szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentősen megugrott az elmúlt években, a felmérések szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is az átlagos étrend több mint fele áll ilyen termékekből, de a fiatalok, valamint a szegények és hátrányos helyzetűek körében ez az arány akár 80 százalék is lehet.

A most bemutatott kutatási eredmények közül az első egy 10 ezer nővel elvégzett elemzés, akik betegadatait 15 éven át követték nyomon. A vizsgálat arra jutott: akik a legnagyobb arányban fogyasztanak ultrafeldolgozott élelmiszereket, azoknál

39 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás, mint azoknál, akiknél ezen élelmiszerek aránya alacsonyabb volt.

A másik elemzést 325 ezer fős mintán végezték el. A férfiak és nők állapotát is figyelő kutatás arra jutott, hogy a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztók körében 24 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések – köztük a szívroham és a stroke – kialakulásának kockázata.

Ha a naponta elfogyasztott kalóriamennyiség 10 százalékával növekedett az ultrafeldolgozott élelmiszerek bevitele, az 6 százalékkal növelte a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A kínai Hsziani Negyedik Katonai Orvostudományi Egyetem kutatói szerint azok voltak a legkevésbé kitéve az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentette egészségügyi problémáknak, akik étrendjének kevesebb mint 15 százalékát tették ki ezek az élelmiszerek.

A konferencián bemutatott eredmények láttán a kardiológusok sürgős lépéseket kértek a kormányoktól a veszély elhárítása érdekében.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a gyártás során többféle feldolgozási folyamaton mennek keresztül. Gyakran magas a só- és a cukortartalmuk, valamint adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmaznak. A legtöbb esetben alacsony a rosttartalmuk, és hiányoznak belőlük azok a tápanyagok, amelyek a nyers, vagy az alig feldolgozott élelmiszerekben – például a joghurtban, gyümölcsökben, házi kenyérben – találhatók.

A Sydney-i Egyetem kutatója, Anushriya Pant – aki az első kutatásban vett részt – elmondta, sok embernek fogalma sincs arról, hogy az élelmiszer, amit egészségesnek gondol – szendvicsek, alacsony zsírtartalmú joghurtok, instant levesek – valójában ultrafeldolgozott élelmiszerek. Pant kiemelte: a nők általában több ilyet fogyasztanak, mint a férfiak. Ennek oka, hogy az alacsony zsírtartalmú ételekkel általában a nőket célozzák meg a marketingesek.

Chris van Tulleken, az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyik vezető szakértője szerint az élelmiszerek csomagolásán fel kellene tüntetni, hogy ilyen típusú élelmiszerről van szó. Ez Chilében és Mexikóban már megtörténik. Emellett korlátozni kellene ezek forgalmazását, valamint meg kellene tiltani, hogy gyerekek számára reklámozzanak ilyesmit.

hvg.hu

Címkék: élelmiszer, életmód

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.