Városlista
2025. június 17, kedd - Laura

Hírek

2017. Július 03. 19:30, hétfő | Helyi
Forrás: infofehervar

Négy zöldség, amit nem érdemes kihagynod

Négy zöldség, amit nem érdemes kihagynod

Miért fogyasszunk zöldségeket? A zöldségek kiemelkedő táplálkozás-élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében.

Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidrát tartalmukkal szemben jelentős vitamin és ásványi anyag tartalommal bírnak. Így fontos szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében. Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására.

Magas élelmi rost tartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

Nézzünk néhány szezonális zöldség tápanyagtartalmát és szerepét az étrendben:

A paradicsom élettani szerepe: Jelentős C-vitamin tartalma emellett B1, B2, folsav, és kálium tartalma is kiemelkedő. Bőséges ásványi anyag forrásunk (magnézium, nátrium, foszfor).Emésztőrendszeri betegségekben érdemes hámozva fogyasztani, így könnyebben emészthetővé válik és nem okoz problémát.

A spenót élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak.

A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban.

A brokkoli antioxidáns vegyületei karotinoid és flavonoid tartalma révén akadályozzák a szürkehályog kialakulását. C-vitaminnal megtámogatott kalciumtartalma csonterősítő. Béta-karotinja, valamint nyomelem tartalma (cink és szelén) erősíti immunrendszerünket. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.


Néhány hasznos tanács a zöldségfogyasztáshoz:

  • Naponta legalább háromszor fogyasszunk zöldséget, ha lehet minden főétkezéshez, így biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi fél kg mennyiséget.
  • Mindig friss, idénynek megfelelő zöldséget válasszunk és kerüljük a sérült, puha, fonnyadt termékeket és ügyeljünk a megfelelő tárolásukra.
  • Lehetőség szerint, mindig tartsunk otthon zöldsége, ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, fagyasszuk le, a mélyhűtött zöldségek a frissnek megfelelő értékes tápanyagtartalommal bírnak
  • Lehetőség szerint ne főzzük őket, hanem nyers állapotban fogyasszuk, hiszen a hőkezeléssel hasznos tápanyagokat veszítünk


(Pletser Ádám - Best Body Nutrition Magyarország)

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 17. 07:25, kedd | Bulvár

A Pajta kapta az idén az Év étterme díjat

Az őriszentpéteri Pajta nyerte el az idén a Dining Guide Év étterme díjat, míg a Best Of The Best címet továbbra is a Stand őrzi.

2025. Június 17. 07:22, kedd | Külföld

Izraeli-iráni konfliktus - Donald Trump szerint Irán tárgyalni szeretne

Irán tárgyalni szeretne - erősítette meg Donald Trump amerikai elnök az iráni tárgyalási szándékról szóló híreket a G7-csúcstalálkozó kanadai helyszínén hétfőn, amikor Mark Carney kanadai miniszterelnökkel találkozott.

2025. Június 17. 07:21, kedd | Belföld

Orbán Viktor: ma is bátorság kell ahhoz, hogy szabadok maradhassunk

Ma is bátorság kell ahhoz, hogy szabadok maradhassunk - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn, az ötvenhatos vértanúk emléknapján.