Hírek
2017. Július 03. 19:30, hétfő |
Helyi
Forrás: infofehervar
Négy zöldség, amit nem érdemes kihagynod

Miért fogyasszunk zöldségeket? A zöldségek kiemelkedő táplálkozás-élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében.
Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidrát tartalmukkal szemben jelentős vitamin és ásványi anyag tartalommal bírnak. Így fontos szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében. Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására.
Magas élelmi rost tartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.
Nézzünk néhány szezonális zöldség tápanyagtartalmát és szerepét az étrendben:
A paradicsom élettani szerepe: Jelentős C-vitamin tartalma emellett B1, B2, folsav, és kálium tartalma is kiemelkedő. Bőséges ásványi anyag forrásunk (magnézium, nátrium, foszfor).Emésztőrendszeri betegségekben érdemes hámozva fogyasztani, így könnyebben emészthetővé válik és nem okoz problémát.
A spenót élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak.
A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban.
A brokkoli antioxidáns vegyületei karotinoid és flavonoid tartalma révén akadályozzák a szürkehályog kialakulását. C-vitaminnal megtámogatott kalciumtartalma csonterősítő. Béta-karotinja, valamint nyomelem tartalma (cink és szelén) erősíti immunrendszerünket. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.
Néhány hasznos tanács a zöldségfogyasztáshoz:
- Naponta legalább háromszor fogyasszunk zöldséget, ha lehet minden főétkezéshez, így biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi fél kg mennyiséget.
- Mindig friss, idénynek megfelelő zöldséget válasszunk és kerüljük a sérült, puha, fonnyadt termékeket és ügyeljünk a megfelelő tárolásukra.
- Lehetőség szerint, mindig tartsunk otthon zöldsége, ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, fagyasszuk le, a mélyhűtött zöldségek a frissnek megfelelő értékes tápanyagtartalommal bírnak
- Lehetőség szerint ne főzzük őket, hanem nyers állapotban fogyasszuk, hiszen a hőkezeléssel hasznos tápanyagokat veszítünk
(Pletser Ádám - Best Body Nutrition Magyarország)
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 24. 07:25, csütörtök | Helyi
95 907-en nyertek felvételt a magyar felsőoktatásba
Az elmúlt másfél évtized legsikeresebb felvételije az idei, 95 907-en nyertek felvételt a sikeres, megújult magyar felsőoktatásba
2025. Augusztus 10. 08:13, vasárnap | Életmód
Augusztus 20. - A Korál, a Neoton Família és a Bikini is fellép a Retro Tabán koncertsorozaton
A Korál, Szikora Róbert és az R-GO, a Neoton Família és a Bikini is fellép a hagyományos Szent István-napi Retro Tabán koncertsorozaton augusztus 16. és 19. között.
2025. Augusztus 10. 08:12, vasárnap | Belföld
Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
A jelentős nappali felmelegedés és a csapadékhiány miatt vasárnap ismét országos tűzgyújtási tilalom lép életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton a honlapján.
2025. Augusztus 10. 08:11, vasárnap | Belföld
Újra működik az EESZT
Energiaügyi Minisztérium: ismét zavartalanul működnek az elektronikus közigazgatási felületek.