Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 30. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem álom az AIDS-mentes világ

Nem álom az AIDS-mentes világ

Egy AIDS-mentes generáció távoli álomnak tűnt még néhány évvel ezelőtt, most azonban a cél kézzelfogható közelségbe került. Ha beteljesül, akkor minden gyermek úgy születik, hogy nem fertőzött HIV vírussal, és nem is kapja el a kórt 20 éves koráig. Az UNICEF december 5-ére várható jelentése először szolgál adatokkal a 2010 óta eltelt időszak eredményeiről az anya-gyermek transzmisszió és az AIDS-beteg gyermekek kezelése területén.

2005 és 2012 között több mint 850.000 szegény országban élő gyermek esetében sikerült megelőzni, hogy a HIV fertőzés az anyáról a gyermekre is átterjedjen. Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt időszakban eddig soha nem látott mértékben - 2009 és 2012 között 35%-kal - csökkent a gyermekek között a megbetegedések száma. Ezzel együtt is a szegény országokban élő HIV fertőzött gyermekek közül csak minden harmadik jut hozzá a szükséges kezelésekhez.

Az UNICEF jelentése azt is kiemeli, hogy az elért eredmények alapvetően annak köszönhetőek, hogy az AIDS programok középpontjába a nőket állították. Ennek eredményeként egyrészt az anyáról gyermekre terjedést, másrészt a nők HIV fertőzéstől való védettségét sikerült hatékonyabban biztosítani.

A jelentés arról is tartalmaz adatot, hogy a 10-19 évesek korosztálya az egyetlen, amiben az AIDS-szel összefüggésbe hozható megbetegedések aránya emelkedést mutatott 2005 és 2012 között. Emiatt az UNICEF 2020-ig kiemelten kíván foglalkozni ezzel a korosztállyal.

A 2020-ig terjedő időszakban az UNICEF külön figyelmet fordít az AIDS elleni küzdelemre, és arra, hogy elérjék az első AIDS-mentes generáció célját. Ennek érdekében speciális prevenciós, megelőzési programokkal, valamint az egészségügy, oktatás területére összpontosuló többlet anyagi ráfordításokkal készül az UNICEF, amiről a december 5-én megjelenő jelentés részletesen is számot ad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.