Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 22. 12:22, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTv/MTI

Nem indokolták a leminősítést a valós gazdasági folyamatok

Nem indokolták a leminősítést a valós gazdasági folyamatok

A költségvetési bizottság csütörtöki ülése után Szijjártó Péter elmondta: a Standard & Poor’s leminősítése az euróválságról szól, nem pedig Magyarországról.

A valós gazdasági folyamatok semmilyen módon nem indokolták ezt a döntést.

Véget ért a költségvetési bizottság ülése a parlamentben. Az ülés után Szijjártó Péter elmondta: a Standard & Poor’s leminősítése nem Magyarországról, hanem az euróválságról szól. A miniszterelnök szóvivője hozzátette, hogy Magyarország csökkentette államadósságát, a költségvetési hiány pedig három százalék alatt van.

Utalt továbbá arra is, hogy Orbán Viktor kormányfő már korábban felvetette annak a lehetőségét, hogy december közepe után újabb támadás érheti az országot a hitelminősítők részéről.

Ezeknek a spekulációs támadásoknak az az egyik sajátja, hogy általában hitelminősítői döntések környezetében szoktak előfordulni – tette hozzá Szijjártó, aki úgy véli: előbb-utóbb a hitelminősítő intézetek kénytelenek lesznek felminősíteni Magyarországot.

Szijjártó Péter leszögezte: folytatódik az a politika, amellyel a kormány Magyarországot megújítja, átszervezi, és Európa egyik legversenyképesebb gazdasági környezetű országává teszi majd.

Azokra a kérdésekre, hogy az IMF-delegáció idő előtti elutazásának vagy a Barroso-levélnek lehet-e köze a leminősítéshez, Szijjártó Péter azt mondta: az IMF-delegációval a hivatalos tárgyalások januárban kezdődnek meg, nincs tudomása arról, hogy változás lenne ebben a menetrendben. Az Európai Bizottság elnökének levelével kapcsolatban azt mondta, hogy a miniszterelnök erre válaszolni fog.

Arra a felvetésre, hogy a leminősítés ronthatja-e a kormány pozícióit az IMF-tárgyalásokon, a miniszterelnök szóvivője úgy válaszolt: nem gondolja, hogy a két dolog bármilyen összefüggésben lenne.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleményében kitér arra, hogy az S&P döntése jól láthatóan nem a magyar gazdaság és pénzügyi rendszer tényeinek értékelésén alapul, hanem a dollárövezet erősödésében és az eurózóna gyengítésében érdekelt piaci szereplők nyomásgyakorlása. Jól mutatják ezt álláspontja szerint az S&P által felhozott érvek (pl. szektorális különadók, külső eladósodottság), amelyek egyáltalán nem hordoznak új információt. Emellett az S&P szándékosan figyelmen kívül hagyta azt is, hogy az elmúlt időszakban kedvező irányú változás következett be az értékelés alapjául szolgáló mérőszámokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során