Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Június 19. 07:36, hétfő | Helyi
Forrás: magyaridok.hu

Nem lesz könnyű dolga annak aki Horvátországba utazik

Nem lesz könnyű dolga annak aki Horvátországba utazik

Több időbe és több pénzbe is kerül idén nyáron eljutni Horvátországba. A csomagokat megnézik, a sofőröket szondáztatni fogják a rendőrök.

Mivel május óta az EU-tagállamok polgárainak úti okmányait is ellenőrzik a magyar-horvát határszakaszon, ezért máris nagyjából negyven percre nőtt a várakozás, a főszezonban pedig akár két órába is telhet majd a határátlépés – írja a Magyar Idők.

A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan uniós belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről, így ez érinti a magyar–horvát határszakasz átkelőit is. Letenyénél – a most bevezetett szigorúbb uniós szabály szerint – még azt is ellenőrizik, hogy mit szállítanak az autósok: minden jármű csomagtartóját felnyitják. A főidényben szinte minden sofőrt meg is szondáztatnak majd, így még a jelenleginél is hosszabb várakozásra kell számítani.

Nemcsak a közúti, a vasúti határátkelőkön is szigorúbb az ellenőrzés. Brüsszel döntése miatt indulás előtt a nemzetközi vonatokon az összes utas iratát átnézik. A szigorítást a schengeni külső határokon Brüsszel vezette be a terrorizmus elleni harc részeként. Azt remélik, hogy így könnyebben nyomon követhetők lesznek azok a radikális iszlamisták, akik másod-, illetve harmadgenerációsként már uniós állampolgárok.

A cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy a horvátországi üdülőhelyekre jutás költségei is emelkedtek. Egy négytagú család útiköltsége valamelyik horvát szigetig, autópályán és komppal húsz-harmincezer forint is lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 11:44, péntek | Helyi

Bemutatták a fehérvári uszoda teljes felújításának tervét

Egy modern, több szaunával és gőzkabinnal felszerelt wellness részleggel bővülne, energetikailag pedig jelentősen korszerűbb lenne a városi uszoda, ha elindulhatna annak korszerűsítése 1-2 éven belül.

2024. Április 26. 11:01, péntek | Helyi

Szombaton három órára lezárják a Balatoni úti felüljárót kaszálási és fenntartási munkák miatt

2024. április 27-én, szombaton 8 és 11 óra között munkavégzés miatt lezárják a Balatoni utat a \"Shell\" körforgalom és a Borszéki utca között.

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.