Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2019. Március 29. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti/Illusztráció: pixabay

Német miniszter: gyógyszerhiányhoz vezethet a rendezetlen Brexit

Német miniszter: gyógyszerhiányhoz vezethet a rendezetlen Brexit

Ellátási nehézségekhez és hiányhoz vezethet számos gyógyszernél, gyógyszerészeti készítménynél és egészségügyi eszköznél, ha a huszonhetekkel kötött megállapodás nélkül, rendezetlenül szűnik meg a brit uniós tagság

- figyelmeztette az Európai Bizottságot a német egészségügyi miniszter a Handelsblatt című német üzleti lap csütörtöki beszámolója szerint.

Jens Spahn a brüsszeli bizottság iparfejlesztési és egészségügyi biztosának, Elzbieta Bienkowskának és Vytenis Andriukaitisnek írt levelében rámutatott, hogy a rendezetlen Brexit miatt több tízezer gyógyszer és más egészségügyi termék válhat elérhetetlenné az EU piacán, mert a gyártók a brit hatóságoknál váltották ki a forgalmazási engedélyeket, amelyek automatikusan elveszítenék érvényességüket a közösségben maradó országokban.

Németországban már április közepére veszélybe kerülhet a vérellátás, mert hiányoznának készítmények, amelyekkel elvégzik a véradóktól vett vér szűrővizsgálatát a többi között a HIV-fertőzöttségre, de egy sor implantátumból, és akár szívritmus-szabályozó készülékekből is hiány keletkezhet - írta a miniszter.

Jens Spahn szerint csak Brüsszel és a tagállamok összefogása révén lehet elkerülni az ellátási válságot. A miniszter sürgette, hogy gyorsítsák fel és egyszerűsítsék a brit eredetű engedélyek EU-s elismerését, és a lehető leggyorsabban állítsanak össze egy nyilvántartást mindazon termékekről, amelyek EU-s forgalmazását veszélybe sodorhatja a rendezetlen Brexit. A német egészségügyi tárca vezetője azt is javasolta, hogy átmeneti időre, legfeljebb 12 hónapra tegyék lehetővé az érintett termékek EU-s forgalmazását új, hivatalos közösségi engedély nélkül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik