Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 10. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: orientpress

Növeli a kreativitást a rendezetlenség

Növeli a kreativitást a rendezetlenség

Segít a kreatívabb gondolkodásban a rendetlen íróasztal - állítják amerikai kutatók a The Daily Telegraph online kiadásában ismertetett tanulmányukban. A Psychological Science című folyóiratban megjelent dolgozat szerzői szerint az asztalon lévő összevisszaság kreatív gondolkodásra ösztönözhet és új ötleteket adhat. Ezzel szemben a tiszta, pedáns íróasztal egészséges táplálkozásra, nagylelkűségre és a konvenciók követésére sarkallhat.

A tanulmány vezető szerzője, Kathleen Vohs pszichológus és társai, a Minnesotai Egyetem kutatói rendetlen, illetve pedáns íróasztalnál dolgozókat figyeltek meg. A kutatás résztvevőit többek között arra kérték, hogy válasszanak egy új és egy bevezetett termék között. A kaotikus asztalnál ülők hajlamosabbak voltak az újat választani - annak jeleként, hogy a rendezetlen környezet segít a megszokástól való eltávolodásban.

Vohs professzor szerint a rendetlen szoba éppen ahhoz vezet, amit a cégek, gyárak és a társaságok legjobban akarnak: kreativitáshoz.

A tudós felidézte, hogy korábbi tanulmányok kimutatták: a tiszta környezet jóra ösztönzi az embereket, arra, hogy ne kövessenek el bűnt, ne szemeteljenek és legyenek nagylelkűbbek. 'Mi pedig arra jutottunk, hogy igazán értékes eredménye lehet annak, ha valaki rendetlen környezetben van' - tette hozzá.

A kutatás első fázisában a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki egy hivatali szobában. Néhányan tiszta és rendes helyiségben tették ezt, mások rendetlenben. Később a résztvevőknek módjuk nyílt arra, hogy jótékony adományt ajánljanak fel, és kifelé menet almával és csokoládéval kínálták meg őket. A rendes szoba az elvárt viselkedésre ösztönözte őket, nagyobb adományt adtak a saját pénzükből és inkább választották az almát, mint a csokit.

Ugyanakkor a rendetlenség előnyei is kiderültek, amikor a résztvevőket arra kérték, hogy álljanak elő a pingponglabda felhasználására új ötletekkel. Összességében a rendes és a rendetlen szobában gondolkodók is ugyanannyi ötletet gyártottak, de a pártatlan zsűri szerint a rendetlen szobában ötletelők sokkal érdekesebb és kreatívabb megoldásokkal álltak elő.

A kutatók az internetre is kiterjesztették a vizsgálatot, és az előzetes eredmények szerint a weblapok rendezettsége vagy kaotikussága ugyanezt a hatást váltja ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.