Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Április 17. 07:59, vasárnap | Helyi
Forrás: fmc.h

Olyan eljárást dolgoztak ki a magyar helyszínelők, amiről az FBI és az Interpol is elismerően nyilatkozik

Olyan eljárást dolgoztak ki a magyar helyszínelők, amiről az FBI és az Interpol is elismerően nyilatkozik

A nemzeti protokoll alapja lesz eljárás, amit magyar helyszínelők radiológus szakértőkkel együttműködve dolgoztak ki.

Az eljárást a sugárzó anyagokra fejlesztették ki. A módszerről az FBI és az Interpol is elismerően nyilatkozik.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (röviden : KR NNI) tájékoztatása szerint bűnügyi 162 ország szakértői előtt mutatták be az újszerű helyszínelői eljárást a technikai főosztály és az ELKH Energiatudományi Központ munkatársai.

A police.hu azt írja, hogy a magyar újítás lesz az egységes nemzetközi protokoll alapja. Ehhez hozzájárult az is, hogy nagyon jól sikerült az a bemutató, amit az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben rendezett nemzetközi konferenciáján tartottak.

Mi az eljárás lényege?
Ezt szemléltette a bécsi bemutató, ami egy képzeletbeli bűncselekményre épült.

Egy elkövető sugárzó anyagot visz lakásának pincéjébe. Ezután egy metroállomáson való menekülés közben hátrahagy egy sugárzó anyaggal szennyezett hátizsákot is.

A helyszínelő magyar csapatnak így a lakást és a táskát kellett átvizsgálnia. Élőben illetve online streamelve 162 ország szakértői nézték árgus szemekkel mozdulataikat és az akciót. A technikusok védőöltözékben. speciális sugárzást mérő eszközökkel felszerelkezve és rádiókommunikációs gázálarcokban hajtották végre a feladatot. Összegyűjtötték a radiológiai bűnjeleket. Sugárzó anyaggal szennyezett mobiltelefont vizsgáltak át közben amikből aztán adatokat mentettek ki, de az akció részeként sugárzó anyagot rögzítettek. Egy speciális fényforrású bűnügyi műszerrel - a Forenscope-pal - daktiloszkópiai nyomokat kutattak fel.

Oké, álljunk itt meg és gyorsan tisztázzuk mit jelent a daktiloszkópia! Nos legjobb tudomásom szerint ez a bőrlécrendszerek (az emberi ujjak, tenyerek, talpak bőrének sajátos fodorszál-mintázata) vizsgálata. De még több részletet olvashattok itt!

Az új módszernek köszönhetően óriási sikerrel hajtották végre a magyar csapat tagjai ezt az összetett feladatot. Sőt, az Interpol és az FBI szakemberei is kiemelték a magyar csapat teljesítményét, és elismerő szavakkal méltatták az új protokollt, ami egy valódi áttörést hozott a nemzetközi szakértők eddig képviselt irányvonalához képest.

"Ennek köszönhetően ez fogja alapját képezni az ENSZ NAÜ jövőbeli egységes nemzetközi protokolljának, míg az NNI helyszínelői részesei lehetnek annak a nemzetközi nukleáris konferenciának, melyen az új nukleáris törvényeik irányvonalait fogják rögzíteni" - olvasható a közleményben.

A police.hu tájékoztatása alapján azt is tudjuk, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Technikai Főosztály részéről Kreitz Zsuzsanna r. alezredes, Papp Kornél r. őrnagy, dr. Kakuja Izabella r. alezredes, Volarics József r. alezredes, Balaskó Ákos c. r. alezredes volt a csapat tagja. Az Eötvös Lóránt Kutatási Hálózat Energiatudományi Kutatóközpont részéről Tóbi Csaba, radiological expert, Dósa Gergely, gamma spectrometrical expert, valamint Nagy György, safte officer, tudományos munkatárs vett részt a nemzetközi szakmai konferencián.

fmc.hu

Címkék: nukleáris

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.