Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár
Forrás: MTI

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

- tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-t.

A mentésben közvetlenül 14 magyar, két-két holland és olasz katona, illetve egy osztrák civil vett részt. A két olasz katona később veszi át a parancsnoki elismerést. A történtek előzménye, hogy két német túrázó Bosznia-Hercegovinából tévedt át Montenegróba pénteken, majd hegyvidéki, hóval borított területről mentették ki őket szombaton hajnalban, 2388 méteres magasságban. Ez magassági rekordnak számít a magyar kutató-mentés történetében. A kötelező orvosi ellenőrzést a Butmir táborban elvégezték, majd az egyik szarajevói kórházba vitték további ellátásra a két német állampolgárt, azóta már mindkettőjüket hazaengedték.

A mentésben résztvevő Dobos Gábor százados elmondta, hogy nem hagyományos katonai mentést hajtottak végre, ez azt jelenti, hogy az első helikopter a felderítést végezte, a második pedig a mentést, mivel a helyszín nem volt alkalmas a leszállásra. Répási Dávid főhadnagy - aki szintén tagja volt a mentést végrehajtó csapatnak - elmondta, hogy extrém időjárási körülmények között úgynevezett páros csörgéssel, vagyis egyszerre emelték a helikopter fedezetére a turistákat. A MH legújabb könnyű, több célú helikopterével korábban még nem kellett ennyire összetett feladatot végrehajtani - tette hozzá a főhadnagy.

A bosznia-hercegovinai EUFOR missziót 2024-ben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség látja el idén a helikopteres és légimentési feladatokat is. Az akció sikerét az EUFOR speciális képességei - közöttük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az egészségügyi központ magyar személyzete - összehangolt és professzionális szolgálata biztosította.

Fotó: Honvedelem.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.